Qualcomm’un kirli taht oyunları

Qualcomm 2

#İŞBİRLİĞİ

Akıllı telefon sektörünün, mutfaktaki isimlerinden biri olan Qualcomm yaptığı haksız rekabetler yüzünden ceza üzerine ceza yiyor.

Akıllı telefon sektörü, teknoloji dünyasının dinamosu konumunda desek pek de yanılmış olmayız. Zira bu sektör, üreticiler haricinde diğer teknoloji şirketlerine de önemli ölçüde destek oluyor. Yani sırf akıllı telefon üreticileri değil, tüm teknoloji dünyası bu sektörden para kazanıyor.

Bu olaya güncel bir örnek verelim. Apple’ın geçtiğimiz günlerde duyurduğu iPhone X isimli modeli baz alalım. Her ne kadar bu model üzerinde Apple logosu bulunsa da telefonun yapımında 10’un üzerinde firmanın emeği var. Örneğin iPhone X’in ekranı Samsung, yonga setleri TMSC, bazı parçaları ise Foxconn tarafından üretiliyor.

Uzun lafın kısası, telefon üreticisi sadece 1 isimden ibaret olsa da işin mutfak kısmında birçok firmanın emeği söz konusu. Ve bu firmaların da akıllı telefon sektöründen ciddi paralar kazandıklarını söylemek mümkün. Bu konudaki en bariz örnek ise Qualcomm. Amerika’lı yonga seti devi, kazandığı büyük meblağlara rağmen, hala kirli oyunlar peşinde koşmaya devam ediyor.