Alibaba’dan şaşırtan zarar açıklaması

Alibaba

Küresel kriz sebebiyle zarar edenler kervanına Alibaba da katıldı. Şirket açıkladığı zarar rakamıyla şaşkınlık yarattı.

Şu sıralar tüm dünyada etkilerini hissettiren küresel finansal kriz, teknolojiden e-ticarete her alanda etkilerini gösteriyor. Bildiğiniz gibi teknoloji şirketleri oldukça zorlu bir yıl geçiriyor. Bunun sonucu olarak Amazon ve Meta gibi dev şirketler bile kemer sıkma politikalarını devreye sokmuş durumda. Tüm bu süreç boyunca oldukça iyi bir grafik çizen ender şirketlerden biri Çinli e-ticaret devi Alibaba’ydı. Ancak görünen o ki küresel kriz sonunda onların da belini bükmüş.

Şirket, son çeyrekte 20.6 milyar Yuan, yani 2.9 milyar dolar zarar ettiklerini açıkladı. Oysa analistlerin beklentileri tam tersi yöndeydi. Şirketin zarar etmesi bir yana, 3 milyar dolara yakın kâr açıklaması bekleniyordu. Bu yüzden 2.9 milyar dolarlık bu zarar şok etkisi yarattı. Neyse ki şirketin hisseleri bu şoktan çok büyük yara almamış gibi görünüyor. Bu açıklamanın ardından şirketin New York borsasındaki hisseleri yüzde 3 değer kaybetti. Yüzde 3 azımsanmayacak bir rakam olsa da böylesine sürpriz bir açıklama ışığında çok daha kötü bir tablo ortaya çıkabilirdi. Nitekim Netflix ve Snap benzer rakamlar açıkladığında tam da öyle olmuş, iki şirketin de hisseleri bir anda çakılmıştı.

Ma, Alibaba'nın başkanı

Çin’de koronavirüs salgını yüzünden uygulanan kısıtlamaların yanı sıra şirketin adil rekabet adına atmak zorunda kaldığı adımların da şirketin gelirine ket vurduğu söyleniyor. Öte yandan dünya genelinde hissedilen ekonomik kriz sebebiyle alım gücünün düşmesi de şirketin gelirlerini epey etkilemiş gibi duruyor. Nitekim şirket 14 yıl sonra ilk kez Singles’ Day adını verdiği indirim gününün satış rakamlarını açıklamadı. Şirketin rakamları açıklamaktan kaçınması, bu yıl satış rakamlarının beklentilerinin altında kaldığını gösteriyor.

Son çeyrekte yaşanan bu düşüşe rağmen analistler Alibaba’nın geleceği hakkında hala umutlu. Şirketin yıllık performansına bakıldığında büyüme hedefini tutturacağına inanılıyor. Tabii bunun için şirketin son çeyrek performansı oldukça etkili olacak.

Twitter her an çökebilir; çalışanlar işi bıraktı