Akıllı telefon pazarında düşüş sürüyor

Akıllı telefonlar 2022

Akıllı telefon pazarında düşüş sürüyor. Canalys tarafından yayınlanan son rapora göre, son çeyrekte telefon satışları yüzde 11 azaldı.

Teknoloji dünyasının belini büken pandemi şartları artık tamamen geride kalmış olsa da bu durum teknoloji dünyası için işlerin güllük gülistanlık gittiği anlamına gelmiyor. Aksine teknoloji şirketleri pek çok alanda zorlu günler geçiriyor. Bu alanlardan biri de akıllı telefon pazarı.

Pazar araştırma şirketi Canalys tarafından yayınlanan son rapor, akıllı telefon pazarında bir süredir önüne geçilemeyen düşüşün 2023’ün ikinci çeyreğinde de sürdüğünü gösteriyor. Canalys’in son raporuna göre 2023’ün ikinci mali çeyreğinde telefon satışları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11 daha düşük kaldı. Böylece bu pazarda üst üste altı çeyrektir düşüş yaşanıyor ki bu da telefon pazarının ne kadar büyük bir darbe aldığını gözler önüne seriyor. Neyse ki Canalys’in önümüzdeki çeyreklere yönelik öngörüsü biraz daha umut verici.

Türkiye'de tercih edilen telefon

Yılın ilk mali çeyreğinde yüzde 12’lik bir düşüş yaşanırken ikinci çeyrekte yüzde 11’lik bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Canalys, akıllı telefon pazarının toparlanma emareleri göstermeye başladığını söylüyor. Elbette bunun tek göstergesi düşüşün 1 puan daha az olması değil. Kullanıcı hareketleri de iyileşme yönünde bir trend olduğunu gösteriyor.

Öte yandan Canalys telefon üreticilerinin bu durgunluk dönemini stoklarını tüketmek ve yeni gelecek modellere alan açmak için değerlendirdiğini söylüyor. Öte yandan pek çok şirketin ileride parça sıkıntısı yaşamak için önemli ortaklıklara imza attığına dikkat çekiliyor. Bildiğiniz gibi pandemi döneminde başta çipler olmak üzere çeşitli telefon parçalarını temin etmek dev şirketler için bile sorun haline gelmişti.

Akıllı telefon pazarındaki en büyük beş şirket yine aynı kaldı. Global pazar payı göz önüne alındığında zirvede yine Samsung yer alırken, onun hemen arkasında Apple yerini aldı. Onları ise sırasıyla Xiaomi, Oppo ve vivo izledi. Ancak Apple’ın pazar payının son çeyrekte Samsung’a kıyasla daha ciddi bir düşüş yaşaması dikkat çekiyor. Samsung’un pazar payı yüzde 22’den yüzde 21’e düşerken, Apple dört puan kaybederek yüzde 21’den yüzde 17’ye geriledi.

Netflix kullanıcı sayısını arttırmaya devam ediyor