Akıllı telefon pazarında büyük düşüş

Akıllı telefonlar 2022

Canalys tarafından yayınlanan son rapor, 2023’ün ilk çeyreğinde akıllı telefon pazarında ciddi bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

Teknoloji dünyasının belini büken pandemi şartları artık büyük ölçüde geride kalmış olsa da bu durum teknoloji dünyası için işlerin güllük gülistanlık gittiği anlamına gelmiyor. Aksine teknoloji şirketleri pek çok alanda zorlu günler geçiriyor. Bu alanlardan biri de akıllı telefon pazarı.

Pazar araştırma şirketi Canalys tarafından yayınlanan son rapor, 2023’ün ilk çeyreğinin telefon pazarı için hiç de iyi geçmediğini gösteriyor. Canalys tarafından derlenen ilk rakamlara göre yılın ilk çeyreğinde akıllı telefon satışlarında yüzde 12 düşüş yaşandı. Üstelik bu düşüşle birlikte üst üste beş çeyrekte düşüş yaşanmış oldu. Canalys’in raporunda ortaya çıkan bu tablo, telefon pazarının ne kadar zorlu bir dönemden geçtiğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Türkiye'de tercih edilen telefon

Samsung ile Apple arasında devam eden zirve yarışında son çeyrekte gülen Samsung oldu. Bir önceki çeyrekte zirveyi Apple’a kaptıran Samsung, iPhone 14 Pro satışlarının düşmesinin de yardımıyla yeniden ilk sıraya yükseldi. Üçüncü sırada ise bir süredir olduğu gibi yine Xiaomi yer aldı ama 2023’ün ilk çeyreği Xiaomi için pek de iyi geçmedi. Çünkü Çinli telefon üreticisi, ilk çeyrekteki düşüşten en çok etkilenen telefon üreticilerinden biri oldu.

Canalys analisti Sanyam Chaurasia’ya göre yüzde 12’lik bu düşüş endişe verici olsa da aslında beklenen bir şeydi. Çünkü her ne kadar global ekonomi biraz toparlanmaya başlamış olsa da yüksek enflasyonun etkileri hala hissedilmeye devam ediyor ve bu da özellikle alt segmentte düşük talebe sebep oluyor. Alt segment telefonların daha çok gelişmekte olan pazarlarda sattığı ve bu pazarların da enflasyondan en çok etkilenen ülkeler olduğu düşünüldüğünde bu düşüş çok da şaşırtıcı değil. Ancak yine de akıllı telefon pazarı için işlerin eskisi kadar parlak görünmediği açıkça görülüyor.

Yapay zeka nükleer felaket boyutunda bir yıkıma sebep olabilir