Yapay zeka nükleer felaket boyutunda bir yıkıma sebep olabilir

iranlı bilim insanı yapay zeka

Stanford Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre yapay zeka uzmanlarının yüzde 36’sı bu teknolojinin nükleer felaket boyutunda bir yıkıma sebep olabileceğini düşünüyor.

Bildiğiniz gibi A.I., yani yapay zeka programları son dönemde teknoloji dünyasının bir numaralı gündem maddesi haline gelmiş durumda. Microsoft destekli OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yakaladığı büyük başarı, tüm teknoloji dünyasının odağını bu alana çevirmesine sebep oldu. Teknoloji şirketleri yapay zeka programları geliştirmek veya bu programları kendi ürün ve servislerine entegre etmek için adeta yarışa girmiş durumda. Gidişata bakılırsa önümüzdeki dönemde teknoloji dünyasında dengeleri değiştirecek teknoloji A.I. teknolojileri olacak.

Yapay zeka deneyleri kontrolden çıktı!

Ancak yapay zeka alanındaki bu atılım etkileyici olduğu kadar endişe verici de. Nitekim son dönemde teknoloji ve bilim dünyasının önde gelen isimleri bu alandaki çalışmaların çok dikkatli bir şekilde ilerletilmesi gerektiği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. Hatta hatırlarsanız kısa süre önce aralarında Elon Musk ve Steve Wozniak gibi isimlerin de bulunduğu bir grup, bu alandaki çalışmaların altı aylığına tamamen durdurulması için çağrıda bulunmuştu.

Bu çağrı şu ana kadar karşılıksız kaldı belki ama aslında bu çağrının sağlam gerekçeleri olduğunu gösteren bulgulara her geçen gün yenileri ekleniyor. Stanford Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir çalışma, A.I. teknolojilerinin yaratabileceği yıkımın boyutunu gözler önüne serdi. Bu araştırmaya göre, yapay zeka araştırmacılarının yüzde 36’sı, bu teknolojinin nükleer felaket boyutunda bir yıkıma sebep olabileceğine inanıyor. Doğrudan bu alanda faaliyet gösteren her üç kişiden birinin böylesine endişeli olması, bu konudaki uyarıların dikkate alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.

ChatGPT borsa konusunda da oldukça iddialı