ABD elektrikli otomobil pazarında Avrupa’yı geride bıraktı

Elektrikli otomobil fiyatlarında düşüş

ABD’de elektrikli otomobil satışlarında büyük artış yaşandı. Bu artış sayesinde ABD, Avrupa’yı geride bırakarak bu alanda en büyük ikinci pazar haline geldi.

Bir yandan kullanıcıları elektrikli otomobillere yöneltmek için verilen teşvikler, bir yandan bu alanda gerçekleşen teknolojik ve altyapısal atılımlar derken, elektrikli otomobiller hiç olmadığı kadar popüler hale gelmiş durumda. Bu da dünyanın dört bir yanında bu otomobillere olan ilgiyi daha da arttırıyor. Bunun en önemli göstergelerinden biri ABD’de elektrikli araçlara geçişin kayda değer ölçüde hızlanması. Öyle ki ülkedeki elektrikli araç satışları bir önceki yıla kıyasla yüzde 79 artmış durumda.

Elektrikli araç satışlarında böylesine büyük bir sıçrama yaşanması, bu sektörün geleceğe dair de oldukça umut verici bir tablo çiziyor. Öte yandan 2023’ün ilk çeyreğinde yaşanan bu 79’un gösterdiği gibi ABD’de bu araçlara ilginin kayda değer ölçüde artmış olması, ABD’yi ilk kez Avrupa gibi pazarların önüne geçirdi. Bu sayede ABD, dünyanın en büyük ikinci elektrikli otomobil pazarı haline geldi. İlk sırada ise hala Çin yer alıyor.

Elektrikli otomobil fiyatlarında düşüş

ABD’deki bu atılımda devlet tarafından verilen teşviklerin ve vergi indirimlerinin önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Avrupa’da da benzer teşvikler sağlanıyor olsa da son dönemde ABD’deki geçiş daha hızlanmış durumda. Bu momentumun lokomotifi konumunda ise tahmin edeceğiniz üzere Tesla var.

2023’ün ilk çeyreğinde ABD’de satılan elektrikli otomobillerin yüzde 62.7’si Tesla otomobilleriydi. En çok satan iki Tesla modeli ise Model Y ve Model 3 oldu. Tesla’nın ardından ikinci sırada GM yani General Motors yer aldı. Üçüncü sırada ise Bolt vardı. ABD’de 6.3 pazar payına ulaşan Volkswagen ise dördüncü sırada kendisine yer buldu.

Redmi 12 resmi olarak tanıtıldı