2018 Çinli akıllı telefon üreticilerinin yılı oldu

akıllı telefon 4

#İŞBİRLİĞİ

Akıllı telefon pazarındaki dengelerin iyiden iyiye değiştiği 2018’de Çin kökenli üreticiler ön plana çıkmayı başardı. İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

2018 akıllı telefon sektörü açısından kritik bir yıl oldu. 2017’de başlayan değişim rüzgarları 2018’de sektörün geneline yayıldı. Mevcut pazarda boy gösteren üreticilerin büyük bir bölümü, hem tasarımsal hem de teknik özellikler anlamında önemli değişikliklere gittiler.

Apple’ın 2017 Kasım’ında satışa sunduğu iPhone X ile öne çıkan çentikli tasarım çizgisi, 2018’de adeta virüs gibi yayıldı. Bir anda etraf çentikli telefondan geçilmez bir hal aldı.

En hızlı şarj olan akıllı telefonlar için tıklayın

Fakat bu tasarım çizgisini benimseyenler olduğu gibi, şiddetli bir şekilde eleştirenler de vardı. Nitekim çentikli tasarım çizgisi de çabuk eskidi. Şu aralar uçtan uca ekrana sahip çentiksiz modeller revaçta diyebiliriz.

2018’de çentikli modeller haricinde damga vuran bir diğer konu ise Çinli akıllı telefon üreticilerinin yükselişi oldu.

Çin sektöre hakim olma yolunda

Genel olarak akıllı telefon sektörüne baktığımızda bir kaç markanın global pazarı marke ettiğini görüyoruz. Geçmişe baktığımızda da zirve Samsung ve Apple’ı görmek mümkündü. Fakat birkaç sene öncesine kadar zirveye oynayan LG, Sony, HTC gibi isimler şu aralar yok olmak ile var olmak arasındaki ince çizgide gelip gidiyorlar.

Bu durumun temel nedeni ise Çinli akıllı telefon üreticilerin kısa süre içerisinde global pazarda etkin hale gelmeleri.

Aslında Çinli üreticiler, bu sektöre yeni girmediler. Fakat son birkaç seneye kadar Çin ve Hindistan dışına çıkan pek fazla Çinli üretici yoktu.

Doğal olarak bu pazarların doyuma ulaşması, Çinli üreticileri yeni pazarlar keşfetmek zorunda bıraktı. Hal böyle olunca global pazardaki dengeler de değişmiş oldu.

akıllı telefon 2

Samsung orta segmentte kan kaybediyor

Çinli üreticilerin agresif fiyat politikasını benimsemiş olmaları, en çok da Samsung’un işlerini bozdu. Orta segmentte oldukça uygun fiyatlı modellerle piyasayı sallayan Çin kökenli akıllı telefon üreticileri, bir anda zirveye oynamaya başladı.

Şu anda dünyada en çok sevkiyat gerçekleştiren akıllı telefon üreticilerine baktığımızda, 5 şirketten 3’ünün Çinli üreticiler olduğunu görebiliyoruz.

Zirvede hala Samsung bulunmasına karşın ikinci sıradaki Huawei, Güney Koreli üretici için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Samsung’un orta segmnetteki liderliğini yitirmek üzere olması, global pazardaki koltuğunu da devretmesi anlamına geliyor.

akıllı telefon 1

Çinli üreticilerin önlenemez yükselişi

Eğer Çinli akıllı telefon üreticilerinin bu yükselişi 2019’da da devam ederse, bir sonraki yıl Samsung da tahtından inebilir. Şu anda Huawei, Xiaomi, Vivo, Oppo, ZTE ve OnePlus gibi isimler, global pazarda önemli işler başarıyor.

Muhtemelen bu üreticilerin büyüme trendi 2019’da da devam edecektir. Doğal olarak bu üreticilerin büyümesi Android tarafındaki rekabetin daha da acımasız hale gelmesine neden olabilir.

Son yıllarda pazar payları iyiden iyiye azalan Sony, HTC ve LG gibi isimler, Çinli üreticilerin büyümesi sonucunda kepenk indirmek zorunda da kalabilirler.

Ya da Samsung gibi bir dev yıllar sonra akıllı telefon pazarındaki liderliğini kaybedebilir. Bunların hepsini zamanla göreceğiz. Fakat kesin olan tek şey varsa o da Çinli üreticilerin birkaç yıla akıllı telefon pazarını domine edeceğidir. Bekleyip göreceğiz.

akıllı telefon 3