ZTE, Trump yüzünden çok ağır bir fatura ödeyecek

zte t

Son dönemde ABD – Çin arasında gelişen ticari uyumsuzluk en çok Amerika’ya ihracat yapan ZTE ve Huawei gibi teknoloji tedarikçilerini vurdu. İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

ABD Başkanı Donald Trump, siyasi konularda olduğu kadar ticari konularda aldığı kararlarla da tartışma yaratan bir isim. Bir ara Apple’ın üretimi Çin yerine Amerika’da yapması gerektiğine dikkat çeken Trump yönetimi, sonrasında ise Qualcomm’un Broadcom’a satışını engellemişti. ABD Başkanı’nın son icraatı ise ZTE ve Huawei gibi Çinli üreticilere yaptırımlar uygulamak oldu.

ZTE, 3.1 milyar dolarlık fatura ile karşı karşıya

Bilindiği üzere Kuzey Kore ve İran’a tüm dünya ülkeleri tarafından belli bir ambargo uygulanıyor. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde uygulanan bu ambargo nedeniyle, bu ülkelerle belli ürünler üzerinden ticari ilişkilerde bulunulması yasak.

Trump hükümeti kısa süre önce başlattığı soruşturmada, Çin’in önemli akıllı telefon üreticilerinden biri olan ZTE’nin mevcut ambargo kurallarını ihlal ettiğini saptamıştı. İddialara göre, Çinli üretici hem Kuzey Kore’ye, hem de İran’a akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştiriyordu.

zte 1

Bu bağlamda harekete geçen yetkililer, ZTE’nin ABD’deki ticari faaliyetlerini 7 yıl süreyle dondurma kararı almış ve ülkeye bu markanın telefon girişini yasaklamıştı. Sonuç olarak aradan geçen sürede Çinli üreticinin 3.1 milyar dolar zarara uğradığı ortaya çıktı.

Vivo’dan Dünya Kupası’na özel telefon!

Mevcut şartlarda Çin ile ABD verilen yasağın kaldırılması daha doğrusu para cezasına çevrilmesi için anlaşma zemini arıyorlar. Fakat hala bu görüşmelerden bir karar çıkmış değil. Eğer karar daha da gecikirse muhtemelen ZTE’yi çok zor günler bekliyor diyebiliriz.

ABD pazarına çok büyük yatırımlar yapan Çinli şirket, bu bölgedeki pazar payını yüzde 10 dolaylarına kadar çıkarmayı başarmıştı.