ZTE rüşvet ve yolsuzluk ile suçlanıyor

ZTE rüşvet ve yolsuzluk1

Çinli telekomünikasyon devi ZTE rüşvet ve yolsuzluk iddialarının merkezi konumuna düştü.

Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı ZTE rüşvet ve yolsuzluk ile ilgili çok ilginç iddialarda bulundu. Yapılan açıklamada “ZTE, yasal ve uyumluluk yükümlülüklerini yerine getirmeye tamamen kendini adamıştır. Şirketin liderlik ekibinin en önemli önceliği, ZTE’yi küresel pazarda güvenilir bir iş ortağı hâline getirmektir ve şirket kaydettiği muazzam ilerlemeden gurur duymaktadır. Bunun ötesinde ZTE’nin daha fazla yorum yapması uygun olmaz” ifadelerine yer verildi.

ZTE zor günler yaşıyor

Ticareti ihlal eden ve rüşvet iddialarından zedelenen şirket şimdilik çok fazla açıklama yapmamaya çalışıyor. Gelen bilgilere göre ZTE’nin ABD’nin Kenya büyükelçisine ayda 5 bin dolarlık bir komisyon vermiş olabileceği ifade ediliyor.

ZTE rüşvet ve yolsuzluk iddia1

Bahsi geçen bu rüşvet iddiaları şirketin ülkedeki sabit telefon işlemleri için sözleşme yapmasını etkileyebileceği kadar büyük. Şirketin şu anda yasal bir izleyicisi bulunuyor. Bu izleyici ticari ihlalleri ve diğer çeşitli kontrolleri sağlayacak. Henüz konu ile ilgili net bir açıklama yapılmadı ve raporların erişime açık olmadığı ifade edildi. Bu durum konunun anlaşılmasını çok daha zorlu hale getiriyor.

ABD ile Çin arasında devam eden ticaret savaşları birçok konuda problemleri ortaya çıkarıyor. Her ne kadar gerçekten de ZTE şirketinin rüşvet almış olma ihtimali yüksek olsa bile yine de ABD’nin bu konuda şeffaf olması biraz zor olabilir. Sizce ZTE gerçekten de bu tür bir rüşvet olayına karıştı mı? Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.