YouTube 17 yıl önce bu videoyla hayatımıza girdi

Oyun başkanı Ryan Wyatt da dahil olmak üzere üç YouTube yöneticisi platformdan ayrılıyor. Yaratıcı ortaklıklar kıdemli direktörü Jamie Byrne ve başkan yardımcısı ve ürün ortaklıkları küresel başkanı Heather Rivera da şirketten ayrılanlar arasında. İşte detaylar.

Dünyanın en büyük video paylaşım platformu YouTube, bu hafta 17. yaşını kutluyor. 17 yıl önce platforma yüklenen ilk video, basitliğiyle dikkat çekiyor.

Bugün dönüp baktığımızda YouTube diye bir platformun olmadığı bir dünya hayal etmek bile zor olsa da bu platformun yalnızca 17 yıldır hayatımızda olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Dünyanın en popüler video paylaşım platformu, bu hafta 17. yıl dönümünü kutluyor. Peki 17 yıl önce tüm bu macerayı başlatan ilk videonun hangisi olduğunu biliyor musunuz?

YouTube, telif hakkı problemlerinin çoğunun çözüldüğünü duyurdu

Platforma 17 yıl önce yüklenen ilk video, beklentilerin aksine son derece sıradan ve dönemine uygun şekilde düşük çözünürlüklü bir video. Platformun kurucularından Jawed Karim’in çektiği ve siteye yüklediği video 19 saniyelik düşük çözünürlükte bir klipten ibaret. Me at the Zoo adını taşıyan bu videoda Jawed Karim, San Diego Hayvanat Bahçesi’ndeki fillere işaret ederek hortumlarının ne kadar uzun olduğuna dikkat çekiyor. Şaşırtıcı olsa da bugün dünyanın en büyük video platformu olan YouTube’u başlatan video aslında bu kadar basit. 24 Nisan 2005’te platforma yüklenen bu meşhur ilk videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Jawed Karim bu videoyu yükledikten bir ay sonra YouTube halka açık ilk betasını kullanıma sundu. 2005’in kasım ayında ise resmi açılış gerçekleşti. Aynı dönemde Karim, Stanford Üniversitesi’nde master yapmak için şirketten ayrıldı. Ancak şirketi 2006 yılında Google 1.65 milyar dolara satın aldığında Karim’de hisselerine karşı 10 milyon dolardan fazla ödeme aldı.

Android kan kaybederken iOS büyüyor