YouTube’un hikayesini biliyor musunuz ?

YouTube

Şubat ayı dünyanın en ünlü video platformu YouTube için çok özel bir ay. Kuruluşu üzerinden 15 yıl geçti. İşte YouTube’nin hikayesi.

On beş yıl önce bu ay, tarihin en önemli web sitelerinden biri açıldı: youtube.com. Günümüz gençleri, ücretsiz olarak istedikleri kadar videoya erişebildikleri internet ağına sahipler. YouTube bir çok alanda insanları oldukça etkiledi. Politikacıların seçilmesine yardımcı oldu, reklam endüstrisinin gelişimine katkı sağladı ve milyonlarca insana Eyeliner’ ın nasıl kullanılacağını öğretti. Daha ne olsun!

Peki ya YouTube başarısız olsaydı? Onlarca yıllık fenomenleri ve yenilikçi fikirleri kaçırır mıydık? Propagandalardan ve yanlış bilgilendirme dalgasından kaçınmış olur muyduk? Yoksa internet sadece kendi eğlenceleri ve felaketleriyle yeni ama tuhaf bir şekilde tanıdık şekillere dönüşecek miydi?

Huawei Enjoy 10e tanıtım tarihi belli oldu!

Peki nasıl kuruldu bu Youtube derseniz. 2004 yılında ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi’nin finalinin devre arasında şarkıcı Justin Timberlake ile birlikte bir mini konser veren Janet Jackson’ın kazara memesinin görünmesi oldu. Bir şarkının sonlarına doğru Timberlake’in Jackson’ın kıyafetinin üst kısmını tutup çekmesi sonucunda Jackson’ın memesi görünmüş ve bu olay ABD’de büyük bir infiale yol açmıştı. O dönem iktidarda bulunan Bush yönetimi bu olaya sert tepki gösterirken, Jackson da “ahlaksızlık” eleştirilerine maruz kalmıştı. Tüm bu tartışmalardan üç yakın arkadaşın bu görüntüleri izlemek isteyip internette bulamayışıyla YouTube fikri doğdu.

Tune In Hook Up

YouTube nasıl kuruldu?

2005’te PayPal çalışanı olan üç yakın arkadaş Chad Hurley,Steve Chen,Jawed Karim’in girişimleriyle ‘Tune In, Hook Up’ adını verdikleri Youtube’un temelini attılar. Sitenin amacı üyelerin kendileri hakkında video yükleyip kendilerini tanıtmaları ve böylece kendilerine uygun kişiyi bulmalarını sağlamaktı.Ancak bu girişimlerinde başarılı olamadılar, site ilgi görmedi.

14 Şubat 2005’te  ‘Tune In, Hook Up’ olan site ‘YouTube’ a dönüştü.23 Nisan 2005’te ilk kez video kuruculardan biri olan Karim’in hayvanat bahçesinde fillerle birlikte olduğu on sekiz saniyelik ‘Me at the zoo’ adlı bir video yayınladı. Güncel olarak 86.000.000 izlenmeye ve 2.800.000 beğeniye sahip.(Hatta bu videonun 2019’da yeni versiyonunu da yayınladılar.)

5 ay sonrasında da Brezilyalı futbol starı Ronaldinho’nun Nike reklam videosu için futbol becerilerini gösterdiği video ilk defa bir milyon kez izlenen video oldu. Bu videodan itibaren YouTube finansal anlamda büyüme ataklarına başladı. 2006 yılında 1.65 Milyar $ ile en güçlü video platformu YouTube’u Google satın aldı. Şirket büyük bir hızla büyüdü. Şu an her ay 1,9 milyar kişi bu platformu ziyaret ediyor.