Yonga seti sektörü büyük bir rekabete sahne oluyor!

MediaTek

Akıllı telefonların can damarı olarak nitelendirebileceğimiz yonga setleri için iki isim ön plana çıkıyor. MediaTek ve Qualcomm. Hali hazırda bu iki isim arasında müthiş bir rekabet söz konusu.

Yonga seti sektörü büyük bir rekabete sahne oluyor! Uzun bir süre Qualcomm’un gölgesinde kalan ancak özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla bir anda piyasa pazar paylarını allak bullak eden MediaTek, artık işlemci dünyasının bir numaralı ismi konumunda.

MediaTek Dimensity 900 yonga seti Snapdragon 768G'den daha iyi performans gösteriyor

2020 yılında piyasaya sürdüğü Dimensity yonga setiyle bir anda pazarda üstünlüğü ele geçiren şirket, 2023 yılında bu durumu korumak bir yana rakibine fark atmayı planlıyor. Geçtiğimiz yıl toplamda 17,6 milyar dolar gelir elde eden ve bu sayede %53’lük büyümenin keyfini yaşayan şirket, aynı zamanda ticari hayatı boyunca ilk defa 4 çeyrek üst üste faaliyet karını arttırarak önemli bir performansa da imza atmıştı.

Tüm bu iyimser tablonun arkasında yatan 5G, Wi-Fi 6 ve düşük güç yönetim devreleri gibi teknolojilere yapılan yatırımlar, MediaTek’e fazlasıyla güzel bir geri dönüş sağlamış gibi görünüyor.

MediaTek, 5G ile birlikte pazar ağırlığını arttırıyor

Yonga seti sektörü büyük bir rekabete sahne oluyor!

Şirketin 2022 gelir dağılımına baktığımız zaman, en önemli kalemin yine akıllı telefon pazarı olduğu görülüyor. Her ne kadar bu alanda bir önceki döneme göre ufak bir azalma söz konusuysa da, nesnelerin interneti ve diğer akıllı aletler pazarında yaşanan büyük yükseliş, MediaTek’in pazar payının %33,5 oranında büyümesini sağladı.

Dimensity 700 ve 800 orta seviye çipleri geliyor

2023 yılında da aynı başarılarını sürdürmek isteyen şirketin bu yılki çeyrek gelir beklentisi en az 5 milyar dolar. Haliyle yılı da 20 milyar doların üzerinde bir gelirle kapatmayı hedefleyen MediaTek, bu sayede pazar payını da %39’a çıkarmanın derdinde. Eğer bu gerçekleşirse, en büyük rakibi olan ve şu an pazarın %29’unu elinde bulunduran Qualcomm’a da önemli bir fark atılmış olunacak.

Jeff Bezos: “Black Friday öncesi pahalı bir şey almayın”