Yerli otomobil ne kadar yerli? Bakan açıklama yaptı

togg

Türkiye’de üretilmesi planlanan arabanın parçaları dışarıdan alınınca “yerli otomobil ne kadar yerli” soruları ortaya çıkmaya başladı. Bakan konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker ve basın mensupları ile görüşen Bakan Varank, yerli otomobil ne kadar yerli sorularını yanıtladı. Bugüne kadar birçok kişi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile bu konuyu görüşmeye çalıştı. Sosyal medya üzerinden Türkiye’nin kendi araçlarının yerlilik oranı tartışıldı.

Bakan Varank tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, 2022 yılının sonlarında bu aracın kullanıma sunulacağı anlaşılıyor. Bu ilk önemli detay olarak karşımıza çıktı. Birçok kişi özellikle aracın ne zaman kullanıma sunulacağını merak ediyordu. Hemen ardından Bakan Varank arabanın yerlilik oranı ile ilgili detaylar verdi.

Bakan Varank global tedarik zincirleri ile anlaştıklarını söyledi

Yapılan açıklamalara bakıldığında, bu aracın fikri mülkiyet haklarının yüzde 100 Türkiye’ye ait olduğu ifade ediliyor. Dünya otomotiv endüstrisi değerlendirildiğinde genellikle fikri mülkiyet hakları ülkelere ait olsa bile yine de parça tedarikleri başka yerlerden gerçekleştirilebiliyor.

yerli otomobil

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından ifade edildiğine göre, şu anda 33 milyar dolarlık otomotiv yedek parça ve mühendislik ihracatı yapan Türkiye, yerli araç ile daha fazla ön plana çıkacak. Fakat aracın parçaları sadece Türkiye’den tedarik edilmeyecek.

Bakan Varank Dünyada hiçbir ürünün tamamen yerli imkanlarla yapılmadığını söyledi. Global bir rekabet olabilmesi için uygun fiyatlı bir ürün ortaya koymak gerekiyor. Bu ancak daha ucuz tedarik ile mümkün. Yani aracın fiyatında ucuzluk sağlamak için başka şirketlerden parça tedarik ediliyor.

Peki siz TOGG ile ilgili yerlilik konusunda ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.