Google veri merkezleri yenilenebilir enerjiye geçiyor!

Google Türkiye ofisi

Reuters’a röportaj veren bir üst düzey yönetici; Google veri merkezleri ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Hadi gelin detaylara birlikte göz atalım.

Google şirketinin 2030 yılına kadar veri merkezlerinin ve ofislerinin tamamen yenilenebilir enerji ile donatılması planlanıyor ve bu plan “Google veri merkezleri projesi” olarak geçiyor. Böylece atmosfere salınan karbon miktarında büyük bir düşüş sağlanacağı düşünülüyor. En azından şimdilik hedef bu yönde. Google CEO’su Sundar Pichai bu durumu “zorlayıcı hedef” olarak tanımlıyor.

Google tamamen yenilenebilir enerji odaklı olacak

Başarılı CEO öncelikli olarak, “Problem çok büyük, birçoğumuz yol ve çözüm gösterilmeye ihtiyaç duyuruyoruz” ifadelerine yer verdi. Sözlerinin devamında ise; “Biz, burada küçük bir oyuncu olsak da bir örnek teşkil edebiliriz” dedi. Tüm bunlara ek olarak Google şirketinin bu konuda bazı yeni çabaları da yer almaktadır.

Google veri merkezleri

Genel tabloya baktığımızda ise Google’ın geçtiğimiz hafta saatlik elektrik kullanımlarının %61’ini rüzgâr, güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından karşıladığı ortaya çıkıyor. Ancak heryer için bu geçerli değil. Mesela Oklahoma’daki veri merkezinin saatlik enerjisinin %96’sı karbonsuzken, Singapur için bu rakam %3 civarına kadar düşüyor.

Instagram şifre kırma ve Instagram hesap çalma mümkün mü?

Microsoft ve Amazon gibi dev teknoloji şirketleri de bu konuda büyük yatırımlar yapıyor. Google ve diğer devasa şirketlerin böyle yatırımlar yapması oldukça umut verici. Sizce Google şirketi ve diğerleri daha başka ne tür çevreci çalışmalar yapabilir? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.