Google yapay zeka için 1 milyar euro yatırım yapacak

google

Google, günümüzde yapay zekanın ne kadar önemli olduğunu yaptığı son adımı ile beraber ortaya koydu. Şirket Avrupa’daki yapay zeka iş büyümesi için Finlandiya’daki veri merkezine 1 milyar euro yatırım yapacak.

Google’ın yapay zeka teknolojisi gelişimlerini sahip olduğu Alphabet üzerinden sürdürüyor. Alphabet Avrupa’daki yapay zeka (AI) işlerini büyütmek amacıyla Finlandiya’daki veri merkezi kampüsünü genişletmek için 1 milyar euro yatırım yapacağını duyurdu. Bu yatırım, Google’ın Avrupa’da yapay zeka teknolojilerine verdiği önemin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

google 2

Son yıllarda birçok veri merkezi, serin iklim koşulları, vergi teşvikleri ve bol miktarda yenilenebilir enerji kaynakları nedeniyle İskandinav ülkelerinde konumlandırıldı. Finlandiya’nın yanı sıra, İsveç ve Norveç gibi İskandinav ülkeleri de veri merkezlerine ev sahipliği yapma konusunda giderek daha cazip hale geliyor.

Öte yandan, bazı endüstri uzmanları, İskandinav ülkelerinin yenilenebilir enerji kaynaklarını yeşil çelik gibi daha yüksek katma değerli ürünler üretmek için kullanmaları gerektiğini savunuyor.

Analistler, yapay zekanın hızla büyümesiyle birlikte veri merkezlerinin enerji tüketiminin önemli ölçüde artacağını öngörüyor. Google, Finlandiya’daki Hamina veri merkezinin %97 oranında karbonsuz enerjiyle çalışmasını, 1 milyar euroluk yatırım kararının temel nedenlerinden biri olarak gösterdi.

HP, yapay zeka destekli EliteBook Ultra G1q bilgisayarını tanıttı