ABD’nin, yüksek maliyeti nedeniyle uzay mekiği programını rafa kaldırmasının ardından, NASA astronotlarının uzaya çıkabilmesi için tek seçenek olarak Rus uzay ajansının Soyuz roketleri kalmış, ancak, ABD ve Avrupa bu kez uzay çalışmaları için Rusya’ya bağımlı hale gelmişti.
NASA, bu bağımlılığı aşmak için Elon Musk’a ait Space X şirketine yeni roketler geliştirmesi için teklifte bulunmuştu. Ne var ki, Space X’in geliştirdiği roketler kalkıştan kısa süre sonra patladığı veya başka sorunlar yaşadığı için bir türlü kullanıma girememişti. NASA da, bu çalışmaların çok uzayacağını fark ederek geçtiğimiz aylarda Rusya ile 500 milyon dolarlık yeni bir anlaşma imzalayarak, bir sene boyunca daha Soyuz roketlerini kullanarak uzay istasyonuna astronot ve malzeme taşımak üzere planını hayata geçirmişti.
Şimdiyse, Space X’in yeni roketi Falcon Heavy, kalkışa hazır bekliyor ve son testlerin ardından kalkış yapmayı deneyecek. Eğer tüm testler başrıyla gerçekleşirse roketin ilk kalkış denemsi Nisan veya Mayıs ayında gerçekleşecek. Space X, ağır yüklerin uzaya taşınması için tasarladığı Falcon Heavy’nin yannda Falcon 9 roketini de uzaya astronot taşımak için kullanacak. Ancak Falcon 9’un son test uçuşunda infilak ederek parçalanması tüm çalışmaları durdurmuştu.
Falcon Heavy’nin ilk bahardaki testleri başarılı olursa bu roketle 2016 Eylül’ünde, ABD Hava Kuvvetleri için 37 pahalı askeri uydular uzaya taşınacak. Yeni roket, tek seferde yörüngeye 53 bin kiloluk yük çıkarabilecek şekilde tasarlanmış.