Intel ARC B580 ekran kartı: Oyun PC’niz için ekonomik güncelleme

GADGHARDGH

#İŞBİRLİĞİ

Donanım Günlüğü’ndesiniz ve bu videomuzda, Intel ARC B580 ekran kartıyla karşınızdayız. Bildiğiniz gibi Intel, özellikle işlemci pazarında çok iddialı bir isim. Şirket, son yıllarda ekran kartı pazarına da adım atarak daha uygun fiyatlı çözümler sunma amacını taşıyor. Bu bağlamda ARC B580’in de iyi bir örnek olduğunu söylemek mümkün.

Günümüzde bilgisayarlarında oyun oynayan pek çok kullanıcı var. Tabii konu oyun olunca, her sistemin üst seviye sistem olduğunu söylemek güç. Zira burada ekonomik imkânlar önemli bir unsur. Yeni bir kart tanıtıldığında, test sistemleriyle denendiğine ve sonuçların açıklandığına defalarca tanık olduk ve bundan sonra da tanık olmaya devam edeceğiz. Ama gerçeğe bakıldığında, her ekran kartı aldığımızda sistemi de yeniliyor muyuz, tabii ki hayır. Ortalama bir oyun sisteminiz vardır ve bu sisteminizi biraz daha güncellemek ister ve bunu yaparken de ekonomik hareket etmek istersiniz ya, işte bu tip kullanıcı profilleri için Intel ARC B580 gibi bir kart göz önünde bulundurulabilir.

Intel ARC B580 ekran kartı: Oyun PC'niz için ekonomik güncelleme

Intel ARC B580, ilk etapta uygun fiyatıyla dikkat çekiyor

Intel ARC B580, yakın zamanda 249 dolar fiyat etiketiyle oyun severlerin beğenisine sunuldu ve özellikle yurt dışında güzel bir ilgiyle karşılaştı. Ülkemizdeki pazara baktığımızda ise, döviz kurları ve vergiler sebebiyle kartın uygun fiyat avantajını kaybetme durumu oluşabiliyor. Hele de benzer fiyat etiketlerindeki AMD RX7600 ve Nvidia RTX 4060 gibi kartları göz önünde bulundurursak.

Öncelikle tasarıma göz atalım isterseniz. Intel ARC B580 kartımızın sade bir tasarımı olduğunu söylemek mümkün. Genellikle mat plastik malzemenin kullanıldığı kart, iki tane büyük fana sahip. Bu fanlar, sistem yük altında değilken gayet sessiz. Yük altında çalışırken de rahatsızlık uyandıracak bir ses seviyesi sunmuyor. Üst kısımdaki ARC B580 kısmında aydınlatma kullanılmış.

Kartımızın üst kısmında 8 pinlik güç bağlantı noktası bulunuyor. Bu arada ürünü stabil çalıştırabilmek için en az 600w güç kaynağınızın olması gerektiğini belirtelim. Buna ek olarak, Intel işlemcili bir anakartınız varsa, bu kartın Resizable BAR teknolojisine destek vermesi gerekiyor. Eğer AMD işlemcili bir anakart kullanıyorsanız, burada da Smart Access Memory özelliği önemli. Kısacası CPU ile GPU arasındaki veri aktarımının stabilitesi şart.

Kartımızın genel olarak sade, göze hoş gelen bir tasarımı var. Boyutları itibarıyla da öyle çok çok büyük bir kart değil. Yıllardır kullanılan pek çok kasada rahatlıkla konumlandırabileceğinizi düşünüyoruz.

Intel ARC B580 ekran kartı: Oyun PC'niz için ekonomik güncelleme

Intel ARC B580, 12GB GDDR6 belleğe sahip. Işın izleme ve yapay zekâ teknolojileri tarafında, aynı zamanda yüksek çözünürlüklü video içeriklerin kullanımı tarafında iyi performanslar sunan bir kart.

Tabii konu bir ekran kartı olduğunda, genellikle oyun performansları merak edilir. Şu an piyasada bulunan pek çok oyunu bu ekran kartıyla 1080p çözünürlükte ve varsa ışın izleme özelliğini de aktifleştirerek akıcı detaylarla oynama şansınız var.

Bir kıyaslama yapmak gerekirse, yakın fiyatlarda satılan AMD RX7600 ve Nvidia RTX 4060’ta 8GB bellek değeri kullanılıyor. Intel ARC B580’de ise 12GB bellek değerini görüyoruz. Dolayısıyla bu, hem günümüz hem de ilerisini düşünerek hareket edilmesi tarafında bir avantaj sağlıyor.

Az evvel karttan bahsederken orta halli sistemlere yapılabilecek güzel güncellemelerden bir tanesinin de Intel ARC B580 olabileceğini söylemiştik. Bu noktada, evde kullandığım masaüstü sistemimden yola çıkarak birkaç detay paylaşmak istiyorum.

Intel ARC B580 ekran kartı: Oyun PC'niz için ekonomik güncelleme

Intel ARC B580’i kullandığım ev sistemim ve oyun performansları:

MSI PRO H610M-G anakart,
12. nesil Intel Core i5 işlemci,
Hyperx Fury 32GB DDR4 RAM,
Corsair 850W 80+ Gold güç kaynağı.

Bu sisteme Intel ARC B580’i de entegre ettiğimizde, 1080p ve 2K çözünürlüklü oyun deneyimlerinde keyifli detaylar elde edebiliyoruz. Üstelik, ışın izleme özelliği açıkken ve pek çok oyunda ciddi bir FPS düşüşü yaşamadan. Örneğin…

Bu sistemde DOOM Eternal gibi hızlı bir FPS oyununu, 1080p çözünürlük, ultra ayarlar ve ışın izleme özelliği aktifken hiçbir sorun yaşamadan, akıcı detaylarla oynayabildik. FPS değeri genellikle 100 FPS’in üzerindeydi. DOOM Eternal tabii ki çok oldu ama çok optimize bir oyun ve hâlâ çok iyi görsellere sahip. Bu sebeple atlamak istemedik.

Tabii güncel bir FPS denildiğinde, akıllara Call of Duty Black Ops 6 gelecektir. Bu oyunu 1080p çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında, 45-50 FPS seviyesinde oynayabildik. Işın izleme özelliğini aktifleştirdiğinizde, yoğun çatışma ortamlarında nadir de olsa FPS düşüşleri yaşanabiliyor.

Açık dünya oyunlara baktığımızda, GTA V’i yüksek ayarlarda ve 1080p çözünürlükte, genelde 60 FPS üzeri düzeyde sorun yaşamadan oynayabiliyorsunuz. CyberPunk 2077’yi de ışın izleme özelliği aktif ve 1080p çözünürlükteyken üst seviye görsel detaylarla 70 FPS civarı performansla oynayabiliyorsunuz.

Peki Unreal 5 motoru kullanan oyunlar tarafında durumlar nasıl? Unreal 5, harika görsel detaylara imkân sunuyor ama bu motorla hazırlanan oyunlardaki performans sorunları da görmezden gelinemez.

Silent Hill 2, Unreal 5 kullanan ve genellikle çizgisel yapıda ilerleyen bir oyun. Bu oyunu 1080p çözünürlükte, ışın izleme özelliği aktif ve yüksek grafik ayarlarında genellikle sorunsuz oynayabiliyorsunuz. Düşmanlarla mücadeleye girdiğiniz bazı anlarda performans düşüşlerinin yaşandığını belirtmekte yarar var.

Unreal 5 ile geliştirilen bir diğer oyun ise Stalker 2. Stalker 2, açık dünya tasarıma sahip bir oyun ve zaten çıktığında pek çok performans sorununu da beraberinde getirmişti. Çıkıştan sonra pek çok performans güncellemesi yayınlansa da hâlâ yükleme ve performans sorunları yaşanabiliyor. Intel ARC B580 ile bu oyunu 1080p çözünürlükte ve yüksek grafik ayarlarında rahatlıkla oynama şansınız var ama dediğimiz gibi, zaman zaman performans sorunlarıyla karşılaşmanız da büyük olasılık. Burada iş tabii ki biraz da geliştiricilerin optimizasyon yeteneklerine kalıyor.

Deneyimlerimiz esnasında, yük altındayken kart sıcaklığının 65 ile 90 derece arasında gezdiğini gördük.

Yazılım tarafına baktığımızda ise, Intel Graphics Software’ı görüyoruz.

Bu yazılım üzerinden sürücü güncellemelerini yapabiliyor ve oyunlarınıza göre ayrı ayrı özel profiller oluşturabiliyorsunuz. Tabii an itibarıyla oyun esnasında yüksek kaliteli görüntü kaydı alma ve yayıncılık tarafında Nvidia’nın yazılımsal desteğinin hem AMD hem de Intel’den daha iyi durumda olduğunu düşündüğümüzü de belirtmeliyiz. Tabii yazılım tarafında yapılacak yeni güncellemelerle durumun Intel lehine değişmesi de muhtemel.

Daha fazla detay için videomuza göz atabilirsiniz.

İyi seyirler.

Logitech’ten iddialı oyuncu seti: G309 Lightspeed mouse ve G515 TKL klavye