Toyota, MIT ile yapay zeka geliştirecek

10 toyota c hr concept paris1

Japon otomobil devi Toyota, yapay zeka konusundaki çalışmalarını MIT ve Stanford Üniversitesi’ndeki çalışmalarla birleştirme kararı aldı.

10-toyota-c-hr-concept-paris[1]

Aralarında Stephen Hawking’in de bulunduğu bine yakın bilim insanı ve düşünür, yapay zeka çalışmalarının sınırlandırılması ve sıkı denetim altına alınması için bildiri imzalamış olsa da çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Toyota’nın amacı ise otomobiller için kazaları önleyecek ve daha güvenli bir sürüş imkanı sürecek yapay zeka üretmek. Bunun için MIT ve Stanford Üniversitesi ile ortak oluşutrduğu laboratuvara 50 milyon dolarlık yatırım yapan Toyota çalışmanın sonucunda üretilecek yapay zeka yazılımlarını otomobillerinde kullanacak. Toyota ayrıca, Pentagon’un askeri teknolojiler geliştiren araştırma laboratuvarı DARPA’da program müdürü olarak çalışan Dr. Gill Pratt’ı da işe alarak projenin başına koydu.

Dr. Patt’ın yorumuna göreyse, Toyota’nın yapay zeka alanında yaptığı yatırımlar sadece bu proje için ayırdığı 50 milyon dolarla sınırlı değil. Söz konusu proje sadece sürüş güvenliğine odaklanmış yapay zekanın geliştirilmesi için kullanılacak.