Xiaomi binlerce çalışanını işten çıkarabilir

xx2 1

Küresel ekonomik kriz nedeniyle büyük firmalar işten çıkarmalar yapmaya devam ediyor. Son gelen bilgilere göre bu firmalara Xiaomi’de katılabilir.

Küresel anlamdaki ekonomik gerileme, dünyanın dört bir yanındaki şirketler üzerinde baskı oluşturuyor. Bazıları halihazırda işten çıkarmalar yapsa da bazıları olduğunca bu krize direnmeye çalışıyor. Görünen o ki Xiaomi’de bazı birimlerde küçülmeye gidecek.

Şirketin birden fazla departmanın etkilendiği bildirildiği üzere bir dizi işten çıkarma yaşadığı bildiriliyor. Şirketteki kaynaklara göre, işten çıkarmaların boyutu departmana göre değişse de, akıllı telefon, internet ve Çin bölümlerinin hepsinde işten çıkarmalar yaşanıyor.

Xiaomi

Bazı departmanların %75’e varan işten çıkarmalar gördüğü bildirilirken, bazı departmanların ekiplerinin yaklaşık %40’ı işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların genel ölçeği henüz doğrulanmadı, ancak %15’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Etkilenen çalışanların, kullanılmayan tatil günleri için çifte ödeme içeren N+2 tazminat aldığı bildiriliyor.

İşten çıkarma haberleri, Xiaomi’nin mali performansının bu yıl baskı altında olduğu ve ilk üç çeyrek için düzeltilmiş kârın 28,6 milyar yuan, 20,8 milyar yuan ve 21,2 milyar yuan ile tek çeyrek seviyelerinin (50) çok altında geldiği sırada geliyor. 2021’de -60 milyar yuan ve yıllık bazda sırasıyla %52,9, %67,1 ve %59,1’lik düşüşleri temsil ediyor.

Xiaomi gelirlerinde düşüş yaşandığını bildirdi

Sonuç olarak, şirket işgücünü azaltarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor olabilir. 30 Eylül itibariyle şirketin 32.609’u anakara Çin’de olmak üzere 35.314 tam zamanlı çalışanı vardı. İşten çıkarmaların şirketin operasyonlarını ve ileriye dönük performansını nasıl etkileyeceği ve şirketin kalabalık ve son derece rekabetçi bir pazarda rekabet etmeye nasıl devam edeceği henüz belli değil.

Tahminlere göre bu işten çıkarma turunun genel gücü henüz net değil veya %15’e kadar. Daha önce Xiaomi’nin işçilik maliyetlerini düşürmek için çok sayıda çalışanını işten çıkarmayı planladığına dair haberler var ve bu turdaki işten çıkarma sayısının 6.000’e ulaşacağını tahmin ediyor. İşten çıkarma ile ilgili tüm bu gelişmelerin henüz kesinlik kazanmadığını belirtelim.

iPhone 15 Ultra beklenenden çok daha pahalı olacak