Elektrikli otomobil üreticisi Lucid küçülmeye gidiyor

Lucid Gravity elektrikli SUV

Tesla’ya rakip olma hayaliyle yola çıkan elektrikli otomobil üreticisi Lucid Motors, küçülmeye gidiyor. Şirket çalışanlarının yüzde 18’ini işten çıkaracak.

Lucid Motors, ülkemizde adını sıkça duyduğumuz bir otomobil üreticisi olmasa da Amerika’da elektrikli otomobil pazarının kayda değer temsilcileri arasında yer alıyor. Ya da en azından kısa süre öncesine kadar durum böyleydi. Ancak pandeminin başlamasından beri tüm dünyada etkilerini hissettiren küresel ekonomik kriz, onları da vurmuş görünüyor. Çünkü Tesla’ya ciddi bir rakip olma hayaliyle yola çıkan şirket, sürpriz bir kararla küçülmeye gidiyor.

Amerikalı otomobil üreticisinin başındaki isim olan CEO Peter Rawlinson, şirketin önümüzdeki günlerde 1300 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu da şirketin toplam iş gücünün yüzde 18’ine denk geliyor ki bu da küçülmenin boyutunu gözler önüne seriyor. Rawlinson tarafından çalışanlara gönderilen e-postaya göre bu işten çıkarma dalgasında şirketin her departman ve kademesinden çalışanlar etkilenecek. Sadece mavi yaka personel değil, yönetici kadrosundan da işten çıkarmalar olacak.

lucid air

Lucid CEO’su, şirket içindeki yeniden yapılanmanın yılın ikinci çeyreğinin sonuna kadar tamamlanmış olacağını söylerken, bu süreçte işten çıkarılacak kişilerin mağdur edilmemesi için yaklaşık 30 milyon dolar ayrıldığını not düşmeyi de ihmal etmiyor.

Şirketin geçtiğimiz ayın son günlerde paylaştığı mali tablo, gidişatın pek de iyi olmadığını gözler önüne sermişti. Bu açıklamada şirket, 2022 yılında 2.6 milyar dolar harcama yaptığını duyurmuştu. Henüz üretim kapasitesi 9-10 bin bandında olan bir şirketin böyle bir harcama hızıyla baş etmesi zaten mümkün görünmüyordu. Nitekim işten çıkarma haberinin gelmesi de çok sürmedi.

Oppo ve OnePlus Avrupa pazarından çekiliyor mu?