WikiZero kapanıyor! İşte yeni çözüm!

Wikipedia

Wikipedia’ya giriş için kullanılan WikiZero çok yakında kapanacak. Peki, WikiZero yerine hangi yöntem ile Wikipedia’ya girilecek? İşte yöntem!

Türkiye’de özgür ansiklopedi Wikipedia yıllardır engelli durumda. Wikipedia’ya Türkiye’den girmek için DNS zehirlendiği için maalesef ki DNS değiştirmek de işe yaramıyor. Türkiye’deki IPSec ve IKEv2 VPN protokolleri de engellendiği için sadece OpenVPN protokolü ile Wikipedia’ya giriş yapılabiliyordu.

WikiZero için yolun sonu göründü!

VPN’e alternatif olarak geliştirilen proxy üzerinden hizmet yapan WikiZero, bu çaresizlikte Türkiye’deki kullanıcılara büyük kolaylık sağlamıştı. Ancak bugün bu hizmetin de kapatılacağı açıklandı.

Birleşik Krallık’ta Facebook ve Instagram’ın beğen butonu kaldırılabilir

tr.0wikipedia.org adresinden hizmet veren bu servis yakın zamanda hukuki nedenlerden dolayı kapanacak. tr.0wikipedia.org kapandıktan sonra tr.1wikipedia.org, tr.2wikipedia.org, tr.00wikipedia.org vetr.Zwikipedia.org adreslerinden hizmet verilecek.

WikiZero

Wikipedia’nın henüz Türkiye’de ne zaman kullanıma tekrardan sunulacağı bilinmiyor. Umarız  Wikipedia ile Türkiye arasındaki buzlar en yakın zamanda erir ve VPN/Proxy gibi sağlıksız olan yöntemler ile Wikipedia’ya girmek zorunda kalmayız.