Özgür ansiklopedi Wikipedia, Anayasa Mahkemesi’nin nihai kararını açıklamasının ardından tüm internet servis sağlayıcılarında erişime açıldı.
Wikipedia’ya, 2017 yılında 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alınan karar ile Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli uygulanmıştı. Türkiye’yi PKK, YPG ve DEAŞ gibi terör örgütleri ile iş birliği yaptığını gösteren bilgilerin Wikipedia’da yer alması ve uyarılara rağmen kaldırılmaması erişim engelinin haklı olarak uygulanmasına neden olmuştu. Wikipedia’dan bu olay için geç de olsa hamle gelmiş ve bu bilgiler platformdan kaldırılmıştı. Wikipedia’nın bu hamlesine rağmen özgür ansiklopedi düne kadar hala Türkiye’de engelliydi.
Donald Trump Apple’a öfkesini kustu!
Anayasa Mahkemesi, Wikipedia ’nın erişime engellenmesini ifade özgürlüğünün ihlali saydı. Anayasa Mahkemesi, 6’ya karşı 10 oy ile Wikipedia’nın erişime engellenmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi. Nihai karını da dün açıklayan Anayasa Mahkemesi’nden sonra gözler BTK’ya çevrilmişti. BTK geç de olsa kademe kademe olarak Wikipedia’nın erişim engelini kaldırdı.
İnternet servis sağlayıcılarının istisnasız tamamı sansür için özel filtrelemeler kullanıyor. İnterneti yavaşlatan bu filtrelerden dolayı Wikipedia’ya 1 gün gecikmeli olarak ulaşabildik. Umarız yakında sadece resim yükleme platformu olan ve bilinmedik bir sebepten erişim engeli uygulanana Imgur için de bir hamle yapılır.
2020 yılında popüler sitelerde sansürün uygulanaması ülkemiz için maalesef ki pek hoş durum değil. Umarız en kısa sürede sansür olayından vazgeçilir ve ISP’ler internet akışını yavaşlatan filtrelerinden bir an önce kurtulur.