Wikipedia yasağı kaldırıldı

Wikipedia yasağı kaldırıldı

Geçtiğimiz günlerde Pakistan’da Wikipedia yasaklanmıştı. Ancak şimdi söz konusu yasak ortadan kalktı. İşte tüm detaylar.

Pakistan’daki insanlar, ülkenin düzenleyicilerin b web sitesini engellemesinden üç gün sonra bir kez daha Wikipedia tarafına erişim sağlayabilir. Ülke daha önce “kutsal olmayan içerikler” sebebiyle platforma erişimi engellemişti. TechCrunch’ın belirttiği gibi, başbakan Shehbaz Sharif, yetkililere Wikipedia’nın engellemesini kaldırmalarını emretti. Şerif’in ofisi yaptığı açıklamada, “bu genel yasağın istenmeyen sonuçlarının” “faydalarından” ağır bastığını söyledi.

Pakistan Telekomünikasyon Kurumu (PTA), geçen Çarşamba günü Wikipedia’ya erişimi “geri çekti”. Ülke site operatörlerini belirli içeriği kaldırmaları veya olumsuz sonuçlarla karşılaşmaları için 48 saatleri olduğu konusunda uyardı. Wikipedia görünüşe göre itiraz etti ve PTA siteyi Cuma günü Pakistan’da engelledi.

Wikipedia yasağı kaldırıldı

Ancak söz konusu engel ülkeye yarardan çok zarar sağlamış görünüyor diyebiliriz. Bu arada Sharif, “sosyal, kültürel ve dini hassasiyetlerimizi göz önünde bulundurarak alternatif teknik önlemleri araştırmak ve tavsiye etmek için bir kabine komitesi kuracağız” ifadelerini kullandı. Komite ayrıca, “yasa dışı içeriğin dengeli bir şekilde kontrol edilmesini” amaçlayan diğer önerileri sunmakla da görevlendiriliyor. Şerif, komiteden kabineye bir hafta içinde tavsiyelerde bulunmasını istedi. Neticede çoğu bilginin yer aldığı ve internetin ansiklopedisi olarak bilinen web sitesine erişimin engellenmesi oldukça problem yaratabilir. Bu kapsamda ülkenin kararı geri çekmesi şaşırtıcı değil denebilir.

NASA yaşanabilir gezegenler kuşağına bir yenisini daha ekledi