Touch ID geri mi dönüyor? Apple cephesinde kafaları karıştıran gelişme

touch id

Apple uzun zaman boyunca Touch ID teknolojisini iPhone ve iPad modellerinde kullandı. iPhone X’le birlikte Face ID kullanıcıların beğenisine sunuldu. Touch ID ise kademeli olarak iOS cihazlardan kaldırıldı. Son nesil iPhone modellerinde yüz tanıma yer alıyor. Fakat kısa süre önce ortaya çıkan yeni bir gelişme parmak izi tarayıcısının iPhone’a geri dönebileceğini, hatta Apple Watch’ta bile kullanılabileceğini ortaya koydu.

Yıllardır parmak izi teknolojisinin yeniden iPhone’lara geri döneceğine dair çeşitli raporlar paylaşılmıştı. Bir süredir bu konu hakkında pek ses çıkmıyordu. Kısa süre önce ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından yayınlanan bir patent, Apple’ın olası gelecek planlarını ortaya koydu.

Yeni patente göre Apple, yeni Beamforming teknolojisini kullanarak Touch ID’yi gelecek iPhone modellerinde ve Apple Watch’lara entegre edip kullanabilir. Patent açıklamasına göre parmak izi teknolojisi cihazların ekranlarında, yan kısımlarında, düğmelerinde yer alabilir. Düz ya da kavisli yüzeyde de kullanılabilir. Açıklamada yer alanlara yeni teknoloji kullanıcı girişini yani parmak izini daha iyi şekilde iletiyor ve aradaki bağlantıyı iyileştiriyor.

touch id

Patent içeriğine baktığımız zaman parmak izi teknolojisinin ekranın sadece tamamında değil, ekranın altında veya başka bir noktasında, telefonun yan kısmında kullanılabileceğini görüyoruz. Tasarımlarda her detay belli oluyor. Touch ID’nin birçok farklı düzenlemeyle cihaz üzerinde yer alabileceği gösterilmiş.

apple watch

Patentler gelecek ürünlerle ilgili bilgi veren önemli kaynaklar arasında bulunuyor. Fakat patentler bazen koruma amaçlı da alınabiliyor. İçeriklerindeki teknolojiler, özellikler hiçbir zaman da kullanılmayabiliyor. Teknoloji dünyasındaki fısıltılara göre Apple uzun zaman önce parmak izi teknolojisini ekrana dahil etti ve bunu test etmeye başladı. Hatta birkaç farklı modelin geliştirildiği, ancak tam anlamıyla verim sağlanamadığı ileri sürülüyor. Neler olacağını ve iddiaların gerçek olup olmayacağını ise ancak ilerleyen günlerde göreceğiz.

touch id

Google, ChatGPT rakibi Bard’ı tanıttı