İnternet Erişimi Normale Dönmeye Başladı

Binali Yıldırım T.C. Ulaştırma Bakanı

Geçitiğimiz günlerde ülke çapında yaşanmaya başlayan internet kesintileri ve yavaşlatmalar kaldırılmaya başladı. Çeşitli yerlerde kullanıcılar sorunun çözüldüğünü sosyal medya hesaplarından paylaşmaya başladı.

Terörle mücadele kapsamında bazı milletvekillerinin gözaltına alınması üzerine provakasyonların önüne geçebilmek adına bilinçli olarak devlet eliyle internet hızları yavaşlatılmış ve özellikle Facebook, Twitter, Youtube ve Whatsapp gibi popüler servislere erişim engellenmişti. Operatörlerin açıklama yapmaktan çekindiği konu hakkında ilk remi açıklamayı Başbakan Binali Yıldırım yapmıştı. ‘Özel dönemlerde önlem için böyle uygulamalar yapılabilir’ diyen başbakan bu sözüyle kesintilerin devlet eliyle yapıldığını da açıklamış oldu.

Başbakan İlk Kez İnterneti Devlet Eliyle Yavaşlattıklarını Söyledi

Şimdiye kadar getirilen yavaşlatma ve yasaklarda hiçbir zaman devlet eliyle yapıldığı açıklanmaz ve resmi ağızlardan bir bilgi gelmezken ilk kez Başbakan tarafından bilgi verildi. Binalı Yıldırım’ın yaptığı açıklama ile birlikte resmiyet kazanan yasaklarda bu gelişme pek çok gazeteci tarafından önemle karşılanmıştı.

Popüler servislere cuma gecesi saat 1’den itibaren erişim sorunları yaşanmaya başlarken sorun gün doğdugunda ülke geneline yayılmıştı. VPN kullanmadan interneti kullanmak mümkün olmazken VPN açan kullanıcıları da bir süpriz bekliyordu. VPN ile erişim engelinin aşılmasının önüne geçebilmek için yetkililer tüm interenet hızını düşürmeye başlamıştı. Bazı yerlerden gelen iddialara göre ise VPN servisleri engellenmeye başlamıştı. Bunun üzerine ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden kurum VPN servislerine yönelik bir engelleme bulunmadığını açıkladı.

6 Kasım Pazar gününe girilmiş internet erişiminin genel olarak normale döndüğü ve internet servis sağlayıcılarının engeli kaldırdığına dair bilgiler gelmeye başladı. Yasak ve yavaşlatmanın tamamen mi kaldırıldığı yoksa kısmen mi olduğu ise henüz bilinmiyor.

Uydunet Büyük Tepki Çekti

Yasak ve yavaşlatmalar sırasında tüm müşterilerinin hızını 1.44 mbit düzeyine indiren ve 24 saatten uzun süre boyunca hızı değiştirmeyen Uydunet büyük tepki çekti. 100 mbit internet paketine sahip kullanıcıların da 1.44 mbit üzerinden internete giriyor olması pek çok kullanıcıyı çıldırtma noktasına getirdi.

Bazı Bölgelerde Sorun Halen Devam Ediyor

Sorunun büyük kentlerde çözüldüğüne dair bilgiler gelse de özellike Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da pek çok kentte engellemelerin devam ettiği ifade ediliyor.

Microsoft Selfie Android için Yayınlandı