Wikipedia tekrar engellendi! İşte sebebi

Wikipedia tekrar engellendi! İşte sebebi

Pakistan Telekomünikasyon Kurumu (PTA), “kutsal olmayan” olarak açıkladığı içerik nedeniyle web sitesine erişimi 48 saat boyunca yavaşlattıktan sonra Wikipedia için erişimi tamamen engelledi. İşte detaylar.

Bir PTA sözcüsü Bloomberg’e, ajansın söz konusu içeriği son birkaç gün içinde kaldırmadığı için çevrimiçi ansiklopediyi engellediğini söyledi. Telekom yetkilisi 1 Şubat’ta web sitesine “küfür içeren” materyalin web sitesinden kaldırılmasına yönelik bir mahkeme emriyle başvurduğunu açıkladı. Wikipedia tarafında uyarıya uyulmaması veya yetkililerin huzuruna çıkmaması üzerine, PTA web sitesine erişimi birkaç gün süreyle kısıtladı ve taleplerine uymadığı takdirde siteyi tamamen engellemekle tehdit etti. Neticede site tamamen engellendi.

Wikipedia tekrar engellendi! İşte sebebi

Ajans, Pakistan’daki insanların görmesini istemediği Wikipedia içeriklerini halka açık bir şekilde listelemedi. TechCrunch’ın belirttiği gibi, Pakistan çeşitli dijital platformlarda bulunan içerikler üzerinde daha fazla kontrol uygulamaya çalışıyor. 2020’de PTA,  “ahlaksız ve uygunsuz” materyal nedeniyle TikTok’u geçici olarak yasakladı. Çoğunluğu Müslüman olan bu ülkenin katı küfür yasalarına sahip olduğunu ve bunları çiğnemenin cezasının müebbet hapis ve hatta ölüm olduğunu belirtmekte fayda var.

Bir blog gönderisinde Wikimedia Vakfı, Pakistan’ın Wikipedia’yı ve diğer Wikimedia projelerini dahili trafik raporlarına dayanarak engellediğini doğruladı. “Pakistan’da, İngilizce Vikipedi ayda 50 milyondan fazla sayfa görüntüleme alıyor, ardından Urduca ve Rusça Vikipedi geliyor. Ayrıca Pakistan’da tarihi ve eğitici içeriğe katkıda bulunan oldukça büyük ve ilgili bir editörler topluluğu var.

Razer, yeni Viper Mini Signature Edition oyun faresini piyasaya sürüyor