Waymo sürücüleri işe dönmek istemiyor

waymo çalışanları

Covid-19 salgını altında her gün binden fazla insanın öldüğü ABD’de Waymo şoförleri isyan bayrağını çektiler. 

Waymo sürücüleri, iki aydır durdurulan test sürüşlerine yeniden başlamanın rahatsızlığını yaşıyorlar. Arizona’da devam eden testlerde, şehir halkı mobil uygulama üzerinden araçları çağırıp taksi hizmeti alabiliyorlar.

Waymo sürücüleri evde oturup maaş almaya devam ediyordu

Ancak bu test modeli şimdi Waymo sürücülerini endişelendiriyor. Araç içinde virüs bulaş riskinin çok artacağını savunan sürücüler, otonom testlerin iptal edilmesini veya müşterisiz yapılmasını istiyorlar.

Waymo ise çalışanlara her gün yüksek ateş kontrolü yaparak çalışmaya devam etmelerini istiyorlar. Ancak evde bakmakla zorunlu oldukları çocukları bulunan çalışanların evde kalmaları mümkün olacak.

WhatsApp Web için Messenger Rooms test ediliyor!

Şirket ayrıca, virüsün çok yoğun olduğu San Francisco, Detroit ve Los Angeles’ta faaliyetlerine henüz başlamayacağını duyurdu.

Waymo’nun çalışanları gibi, Uber ve Lyft çalışanları da aynı endişeleri dile getiriyorlar. Amazon kargo çalışanları da salgın döneminde “gereksiz” alışveriş yapan müşterilere tepki gösteriyorlar.

waymo çalışanları

Sosyal medyada yayınlanan bazı görüntülerde, bulaş riski altında çalışmaya zorlanan kimi sinirli kargo çalışanlarının, evlerin kapısına bıraktıkları kargo kutularının üzerine tükürdükleri ortaya çıkmıştı.

Ancak Waymo, hizmetin kapalı olduğu dönemde de çalışanların maaşlarını ödemeye devam ederken, diğer şirketler evde kalan çalışanlarına ödeme yapmıyor.

ABD’de bir grup, otonom sürüş teknolojisinin virüsün yayılmasını yavaşlatacağını savunuyor ve hazır şehir caddeleri nispete boşken, otonom araçların sürücüsüz olarak çalıştırılmasını istiyor. Böylece sürücülerin üzerinden virüs yayma riski azaltılarak, halkın ihtiyacı olan taksi hizmeti de karşılanmış olabilecek.

Otonom sürüş teknolojisi geliştiren şirketler de, virüs salgınından önce, ABD hükumetinin otonom sürüşü yasallaştırmaya hazırlandığını dile getiriyor. Hatta Tesla, otonom sürüş teknolojisini opsiyon olarak resmen satışa çıkarmış bulunuyor.