Volkswagen motor ve şanzıman seçeneklerini azaltıyor!

Volkswagen

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi olan Volkswagen geçtiğimiz Perşembe günü dikkat çeken bir açıklama yaptı. Şartların gün geçtikçe zorlaştığı otomotiv sektöründeki konumunu korumak istediğini belirten Alman otomotiv devi bu kapsamda aldığı bazı radikal kararları açıkladı. İşte detaylar.  

Otomotiv sektörünün tüm dünyada karşı konulamaz bir değişim sürecine girdiği açıkça ortada. Tabii bu değişim süreci otomotiv endüstrisinin kalbi konumundaki Avrupa’da daha çok hissediliyor. Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi konumunda olan Volkswagen ise değişim sürecini en sancılı geçiren markaların başında geliyor. Stuttgart merkezli Alman otmotiv devinin değişen pazar şartlarına ayak uydurabilmesi için tüm rakiplerinden çok daha fazla yatırım yapması gerekiyor.

Volkswagen, 2019 ile 2023 yılları arasında 9 milyar avrosu sadece motor yelpazesinin elektrifikasyonu olmak üzere otonom sürüş teknolojileri ve yeni mobilite hizmetleri dahil birçok alana toplamda 11 milyar avro yatırım yapacağını açıkladı. Aynı dönem için grubun ikinci büyük markası Audi‘nin ise aynı kalemlere 14 milyar avro harcama yapacağı biliniyor.

Volkswagen ve Audi’nin haricinde Porsche, SEAT ve Skoda’nın da bünyesinde bulunduğu Volkswagen Group‘un 2019-2023 dönemi için aynı türdeki yatırımlar için onay verdiği dev bütçe harcaması ise 44 milyar avro civarında.

Peki Volkswagen tüm bu yatırımları finanse edebilecek mi?

Alman otomotiv devinin tüm bunları finanse edebilmesi için mevcut kârlılığını arttırması ve beklenenden daha fazla tasarruf yapması gerekiyor.

VW yatırımları desteklemek için planlanandan daha fazla maliyet kesintisine gidecek. Mevcut araçlarının % 60’sını MQB platformu üzerine inşa eden VW, 2020 yılında bu oranı %80’e çıkarmayı planlıyor. Üretim tesislerindeki verimliliğin de % 30 oranında arttırılmasıyla birlikte 2025 yılına kadar en az 3 milyar avro tasarruf yapılması planlanıyor. Tabii her şey bir yana Volkswagen’in ilk önce model portföyündeki karmaşıklığı önemli ölçüde azaltması şart.

Volkswagen model yelpazesini temizleyecek!

Volkswagen tasarruf sağlamak adına ilerleyen dönemlerde az satan modellerinin üretimini durduracak. Avrupa’da satılan her bir model tek tek incelenecek ve kullanıcılar tarafından az talep gören motor-şanzıman seçenekleri kaldırılacak. Bu temizlik sonucunda tüm VW motor-şanzıman seçeneklerinin en az % 25’inin kaldırılacağı tahmin ediliyor. Öte yandan önümüzdeki model yılından itibaren tüm giriş seviyesi modellerinin sadece manuel şanzıman geleceği biliniyor. Yani artık müşteriler önümüzdeki yıldan itibaren giriş seviyesi modellerde otomatik şanzıman ve dört tekerden çekiş seçeneklerini (4motion) tercih edemeyecekler.

Tüm bunlarla üretimdeki verimliliğin artacağını düşünen VW, ürün yelpazesindeki karmaşıklığı azaltmayı ve tedarik zincirini daha işler hale getirmeyi hedefliyor.

Audi 16 milyar doları gözden çıkardı!

Volkswagen