Volkswagen lityum-iyon piller için Northvolt’a 1 milyar dolar yatırım yapacak!

Volkswagen

Alman otomotiv devi Volkswagen, Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üretim tesisi projesine yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak. İşte detaylar.

2015 yılında kurulan ve çok kısa bir süre içerisinde Avrupa’daki otomotiv endüstrisinin gözde lityum-iyon pil tedarikçisi haline gelen Northvolt, bu günlerde çok büyük bir projenin üzerinde çalışıyor. Northvolt adı verilen bu projenin ilk tohumları üç yıl kadar önce Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üretim tesisini kurmak üzere atıldı. O tarihten beri proje üzerindeki çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Tabii bu arada mega proje için çok sayıda büyük yatırımcı aranıyor.

Gelecek 30 yıl boyunca şirketin merkezinin de bulunduğu İsveç’teki en büyük endüstriyel faaliyeti sayılabilecek bu mega proje; son dönemde birçok Avrupa devi tarafından finanse ediliyor. Northvolt Projesi daha geçtiğimiz Mayıs ayında bizzat Avrupa Yatırım Bankasından 350 milyon dolar destek aldı. Aradan geçen bir aydan sonra, geçtiğimiz haftalarda ise Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisinden bunun tam 3 katı yatırım sözü aldı.

Volkswagen, North Volt Projesi’ne 900 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı!

Avrupa’nın ve hatta tüm dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumunda olan Volkswagen Group; diğer yatırımcılarından (BMW, Siemens ve ABB) farklı olarak -2015’ten beri Dieselgate skandalı ile yaşadığı büyük prestij kaybından olsa gerek- bu mega projeye hiç tereddüt etmeden 900 milyon dolar yatırım yapma sözü verdi.

Şirket kaynakları bu paranın bir kısmının Volkswagen’in İsveç’li şirketin %20 hissesini satın alabilmesi için Northvolt‘a doğrudan verileceğini; geriye kalan diğer kısmı ise ikilinin 50/50 ortak girişimi olan İsveç’te kurulacak mega pil fabrikasına yatırımına harcanacağını açıklandı.

Volkswagen Avrupa’da 36.000 şarj noktası kuracak!

Northvolt halihazırda mevcut fabrikasında yılda 16 gigawatt-saat (GWh) kaliteli ve dayanıklı lityum-iyon pillerin üretimi yapıyor. Önümüzdeki aylarda İsveç’in kuzeydoğusunda bulunan Skelleftea kentine kurulacak olan Mega fabrika ile bu rakam ortalama 24- 30 ay içerisinde tam iki katına; 32 GWh‘e çıkacak.

Volkswagen

Bununla birlikte Northvolt Projesi‘nin gidişatına ve Volkswagen’in mali durumuna göre; projenin ikinci ayağı olan orta büyüklükte bir fabrikanın da Almanya sınırları içerisinde kurulabileceği söyleniyor.

Aşağı Saksonya’da Honnover’ın Salzgitter kentinde kurulması planlanan bu ikinci fabrikanın diğer ortakların dışında direkt olarak Volkswagen AG’ye yıllık 16 GWh’lik lityum-iyon pil üretimi yapacağı tahmin ediliyor. Böylece Alman otomotiv devi 2025 yılı ve sonrası için öngördüğü yıllık 150 GHw’lik lityum-iyon pil ihtiyacını büyük bir tedarik sorunu haline dönüşmeden vakitlice giderecek. İsveçli Northvolt ise Avrupa’nın en büyük lityum-iyon pil üreticisi konumuna yükselecek.