Lityum iyon piller neden patlıyor?

Lityum iyon piller

Son günlerde haberlerden fazla duymaya alıştığımız şeylerden birisi de lityum iyon piller ile ilgili oldu. Neredeyse her ay pil patlama vakaları ortaya çıkıyor. Peki bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?

Eski akıllı telefonları birçok kişi mutlaka hatırlıyordur. Arka kapakları açılıp kapanabilen bu akıllı telefonlar genellikle bataryalarının aşırı derecede şişmesi ile biliniyordu. Lityum iyon pillerinin bu kadar şişmesinin çok önemli bir nedeni var. İçerisindeki kılcal ileti damarları bunun en büyük nedeni.

Lityum iyon piller can almaya devam ediyor

Geçtiğimiz günlerde Hindistan’da meydana gelen bir olay sonucunda akıllı telefon patlamıştı ve 1 kişi hayatını kaybetmişti. Bu tür korkunç faciaların ortaya çıkması akıllı telefon kullanıcılarını korkutuyor.

tüm batarya turleri 1

Araştırma ve geliştirme teknik ekipleri tarafından yapılan açıklamaya göre, bu pil türlerinin içerisinde bulunan kılcal damarlar zamanla şişiyor ve yukarıya doğru hareket ediyor. Bu hareket sonucunda bataryayı çatlatan küçük ileti damarları kısa devre problemine neden oluyor. Böyle bir durumda da batarya patlıyor.

Batarya alanında uzman olan kişiler genellikle gece uyumadan önce telefonunuzu uzakta tutmanızı öneriyor. Ayrıca akıllı telefonunuzun bataryasında şişme meydana gelirse mutlaka değişim yapmanızı öneriyor. Bugüne kadar akıllı telefonunuzun bataryası ile ilgili herhangi bir problem yaşadınız mı? Bu tür sorunlar yaşadıysanız yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Oppo A9 2020 inceleme! Büyük ekran, 5 kamera, 5000mAh pil!