Mercedes-Benz lityum-iyon pillere 20 milyar avro yatırım yapacak!

Mercedes-Benz

Alman otomobil endüstrisinde ileri gelen şirketlerden birisi olan Mercedes-Benz geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2030 yılına kadar elektrik bataryalarına 20 milyar avro (yaklaşık 23 milyar $) yatırım yapacağını söyledi. İşte detaylar.

Stuttgart merkezli Alman otomotiv devi Mercedes-Benz, gelecekte üretmeyi planladığı elektrikli modellere yeterli miktarda elektrik bataryası tedarik edebilmek için ilk etapta 20 milyar avro gibi ütopik rakamı gözden çıkardı. Tabii ilk bakışta bu meblağ ne kadar yüksek gözükse de belirtilen dönem için yeterli gelmeyebilir. Öte yandan Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi konumunda olan bir başka Alman otomotiv devi Volkswagen‘in bu iş için yaklaşık 50 milyar avroluk bütçe haracamasına onay verdiği biliniyor. Bu dev bütçe Mercedes-Benz’in tam 2,5 katı.

Ardı ardına gelen iki büyük bildiri sonrası Asyalı lityum-iyon pil üreticilerinin yüzü güldü. Ne yazık ki şuan için Avrupa’da bir pil üretmek için yeterli bir girişim yok. Bu nedenle Avrupalı otomotiv devleri elektrik bataryalarını bir süre daha Asyalı şirketlerden tedarik etmek zorunda kalacak gibi görünüyor. Bu da Avrupa’daki otomotiv endüstrisinin kalbinin attığı Almanya’nın ithalat-ihracat dengesinin önümüzdeki yıldan itibaren bozulabileceği anlamına geliyor.

Mercedes-Benz’den gelen son haberle birlikte Asyalı lityum-iyon pil üreticilerinin gelecek yıllarda sipariş sıkıntısı çekmeyeceği kesinleşti

Mercedes-Benz, 2022 yılına kadar 130 tam elektrikli, plug-in hibrid ve 48 voltluk hafif hibrid otomobil üretmeyi planlıyor. Bu da demek oluyor ki Alman otomotiv devinin hiç olamadığı kadar lityum-iyon pile ihtiyacı olacak. Şirketin hali hazırda Kore merkezli LG Chem ve SK Innovation’un yanı sıra lityum-iyon üretiminde uzmanlaşmış bir Çinli teknoloji şirketi Contemporary Amperex Technology (CATL) ile tedarik anlaşması olduğu biliniyor. Yeni açıklanan 20 milyar dolarlık yatırım ile birlikte hangi yeni tedarikçiler ile kontrat imzalayacağı ise henüz açıklanmadı.

Volkswagen Group 44 milyar avroya onay verdi!

Mercedes-Benz
Mercedes-Benz EQC SUV