Uzaydan gelen meşhur sinyalin kaynağı bulunmuş olabilir

Uzaydan gelen

1977 yılında uzaydan gelen ve gizemini koruyan WOW sinyalinin kaynağı Dünya’dan 1800 ışık yılı uzakta bulunmuş olabilir.

15 Ağustos 1977’de, uzaya çevrilmiş radyo teleskoplarından biri oldukça tuhaf bir sinyal yakalamış ve uzaylılardan geliyor olabileceği söylenen bu sinyal uzun süre dünya gündemini meşgul etmişti. Bu sinyali fark eden bilim insanının şaşkınlığını belirterek veri kağıdına “Wow!” yazmasından esinlenerek WOW Sinyali olarak adlandırılan bu sinyalin kaynağı yıllardır gizemini koruyordu. Ancak aradan geçen 45 yılın ardından uzaydan gelen bu esrarengiz sinyalin gizemi çözülmüş olabilir.

vow sinyali

Bildiğiniz gibi hem sinyal ilk ortaya çıktığı dönemde hem de sonraki yıllarda bu sinyalin uzaylılar tarafından yayınlanıyor olabileceği teorisi bilim insanları tarafından reddedilmiş ve bu sinyalin doğal yollarla oluşma ihtimalinin çok daha yüksek olduğu söylenmişti. Ancak bu sinyalin tam olarak nereden geldiği belirlenememişti. Şimdiyse toplanan yeni verilerle birlikte, bu sinyallerin 1800 ışık yılı uzaktaki, Güneş’e benzeyen bir yıldızdan geliyor olabileceği ortaya çıktı. Söz konusu bu yıldız Sagittarius takımyıldızında yer alıyor.

Amatör bir gökbilimci olan Alberto Caballero, o gün sinyal yakalandığında radyo teleskopları Sagittarius’a doğrultulmuş olduğu için o bölgedeki yıldızları incelemeye başladı. Sonunda Güneş’i andıran bir yıldız ile karşılaştı. Caballero’ya göre eğer uzaydan gelen WOW sinyali başka bir medeniyet tarafından yollandıysa, bu medeniyetin bulduğu bu Güneş benzeri yıldızın etrafındaki gezegenlerden birinde yaşama ihtimali çok yüksek. Çünkü 1800 ışık yılı uzaktaki bu yıldız Güneş ile oldukça benzer özelliklere sahip ve Güneş sistemindeki Dünya gibi bir gezegen de bu yıldız sisteminde var olabilir.

Bilim insanlarının şimdiki amacı teleskoplarını ve radyo teleskoplarını bu yıldıza ve çevresindeki gezegenlere çevirerek WOW sinyaline benzer bir işaret bulmak.

Mark Zuckerberg: “MetaVerse projesi beş yıl ciddi para kaybedecek”