Bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, uzay seyahatinin yaşlanmayı hızlandırdığını ortaya çıkardı.
Bildiğiniz gibi özellikle Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nun kurulması ile birlikte insanların uzayda geçirdiği süre kayda değer ölçüde arttı. Yıllardır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sürekli birden fazla astronot görev alıyor ve bu astronotlar bazen aylarca istasyonda kalıyor. Ayrıca uzayda geçirdikleri toplam süre iki yıla yaklaşan Peggy Whitson gibi astronotlar da bulunuyor.
Ancak tahmin edebileceğiniz gibi uzayda geçirilen bu süre, insan vücudu üzerinde tuhaf etkiler yaratıyor. Yıllardır bu etkileri özenle takip eden NASA ve ESA gibi uzay ajansları, uzayda geçirilen sürenin kaslar ve iskelet sistemi üzerinde negatif etkiler yarattığını uzun süre önce tespit etmişti. Ancak görünen o ki uzay seyahatinin çok da ciddi bir yan etkisi olabilir.
Bilim insanları tarafından sonuçları yayınlanan yeni bir araştırmaya göre uzay seyahati, yaşlanmayı hızlandırıyor. Özellikle kemiklerin bu hızlanmış yaşlanmadan ciddi şekilde etkilenebileceği söyleniyor.
Nature Scientific Reports’ta yayınlanan bu araştırmanın başında bir spor bilimcisi olan Anna-Maria Liphardt bulunuyor. Almanya’daki Friedrich Alexander Üniversitesi’nde görevli olan Liphardt, bu araştırmayı Kanada, Almanya ve ABD’den uzmanlarla birlikte yürüttü. Bu araştırma kapsamında uzayda zaman geçiren 14 erkek ve 3 kadın astronotun kemikleri incelendi.
Bu astronotların kemiklerinde, uzaydan döndükten bir yıl sonra bile yüzde 2 oranında kemik gücü azalması ve mineral yoğunluğunda düşüş gözlemlendi. Yüzde 2 başta küçük bir rakam gibi gelebilir ama Liphardt’a göre yaş odaklı kemik kaybına göre değerlendirildiğinde bu 10 yıl yaşlanmaya denk geliyor. Araştırma kapsamında incelenen astronotlardan bazılarında daha şimdiden geri döndürülemez doku ve kemik hasarları gözlemlenmeye başlandığı söyleniyor.
Liphardt ve ekibi tarafından yapılan bu araştırmanın uzay ajanslarının gelecek planlarını ne şekilde etkileyeceği merak konusu.