Uzay marulu büyük umut vadediyor

Uzay marulu

Uzayda veya Ay ya da Mars’ta besin üretmek mümkün olabilir mi? Bu sorunun cevabını bulmak için üretilen uzay marulu beslenme değerleriye büyük umut vadediyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotlar tarafından yetiştirilen marulların hasadı beklenenden güze sonuçlar verdi.

Uzay marulu ile Mars’a mı gideceğiz?

Daha önce uzay istasyonuda yetiştirilen sebzelerin, yeterli beslenme değerine sahip olmadığı anlaşılmıştı. Yani yetiştirilen sebzelerin sağlıklı beslenmek için bir faydası yoktu. Açlığı gidermeyecekti.

Ancak istasyonda yapılan yeni çalışmada elde edilen ürünler, dünyadaki marullar ile aynı besin değerlerine sahip çıktı.

Uzayda üretilen marullardaki tek farkın, dünyadaki marullara göre daha fazla bakteri içermesi. Bunun da uzay istasyonundaki floradan kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak bu bakterilerin insan sağlığına zararlı olmadığının da altı çiziliyor. Öte yandan, yakın gelecekte uzayda veya diğer gezegenlerde kurulacak tesislerde sebze yetiştirilmesi için daha “hijyenik” şartların sağlanması bekleniyor.

La Casa de Papel 4. sezon için tarih verildi!

Bu yeni bulgular eşliğinde, insanlı uzun uzay yolculukları yapmak için de bir kapı açılmış oluyor. Astronların aylar, yıllar boyunca besinlerini üretebilecekleri bir uzay gemisinin güneş sisteminin pek çok noktasına ulaşması mümkün olacak. Bu gemilere, acil durumlar için besin stoğu yapılabilecek ancak asıl beslenme ihtiyacı gemilere kurulacak otonom çiftliklerden elde edilecek.

SpaceX’in patronu Elon Musk, birkaç sene içinde Mars’a insanlı yolculukları başlatmak istiyor. 6 aydan uzun sürecek bu yolculuklar için özel uzay gemisi tasarımı yapıldı. Yolda ve gezegende besin üretme problemi de çözüldüğünde insanoğlunun Mars yolculuğu başlayacak gibi görünüyor.

Uzay marulu