Astronot: “Ukrayna savaşını uzaydan bile görebiliyoruz”

Uluslararası uzay istasyonu

Kısa süre önce Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan Dünya’ya dönen astronot Matthias Maurer, Ukrayna savaşını uzaydan çıplak gözle görebildiklerini söyledi.

Şubat ayında Rusya ordusunun Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan savaş, aradan geçen aylara rağmen hala bir çözüme ulaşmış değil. Üstelik yakın zamanda da sona erecek gibi görünmüyor. Gün geçtikçe bu savaşın medyadaki yansımaları hafiflemiş olsa da, savaşın kendisi hiç de hafiflemiş değil. Öyle ki bu savaşın yankıları uzayda bile hissediliyor.

Alçan Dünya yörüngesinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’nda görev yapan astronotlardan biri olan Matthias Maurer, Ukrayna savaşının uzaydan bile göründüğünü söyledi.

Ukrayna

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bünyesinde görev alan Matthias Maurer, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki görevini tamamlayarak Dünya’ya döndü. Döndükten sonra Alman televizyon kanalı ARD’ye konuşan Matthias Maurer, uzaydayken ilk başta dünyadan çok uzakta gibi hissettiğini, ancak dünyada olup bitenlerden tam anlamıyla kopmadıklarını söyledi. Maurer, buna örnek olarak da Rusya-Ukrayna savaşını verdi ve savaşın uzaydan bile görülebildiğini söyledi.

Maurer, uzaydayken çıplak gözle savaşın izlerini görebildiğini ifade etti. Rusya’nın kıyı kenti Maripol’a girdiği dönemde patlamaların ve sonrasında ortaya çıkan duman bulutunun uzaydan göründüğünü söyledi.

Savaşın başında tüm ülkenin bir anda karanlığa gömüldüğünü söyleyen Alman astronot, ilk günlerde Kiev’i uzaydan rahatlıkla seçebildiklerini, çünkü şehirde ara ara yaşanan patlamaları fark gördüklerini söylüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Rus kozmonotlar da bulunuyor ancak Maurer’e göre bu durum uzayda gerginliğe sebep olmuyor. Uzay istasyonundaki herkesin Ukrayna’da çok kötü şeyler yaşandığı konusunda hemfikir olduğunu söylüyor Maurer.

Jack Dorsey kurucusu olduğu Twitter’dan ayrıldı