Twitter yeni doğruluk kontrolü özelliği Birdwatch artık kullanımda

Twitter yeni doğruluk kontrolü özelliği Birdwatch artık kullanımda

Twitter, yanlış bilgiyle mücadele etmek için yeni bir özellik başlatıyor: Birdwatch. Gerçekleri doğrudan diğer Twitter kullanıcılarından kitle kaynaklı olarak kontrol eden “topluluk odaklı bir yaklaşım”. Deney ilk olarak geçen sonbaharda görülmüştü, ancak şirket şu anda projeyi yeni bir pilot programla resmen tanıtıyor.

Twitter bir blog gönderisinde “Birdwatch, insanların yanıltıcı olduğuna inandıkları Tweetlerdeki bilgileri tanımlamalarına ve bilgilendirici kaynak sağlayan notlar yazmalarına izin veriyor” diyerek özelliği tanımladı. “Bu yaklaşımın, yanıltıcı bilgiler yayıldığında, insanların güvendiği ve değerli bulduğu kaynağı ekleyerek hızlı yanıt verme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz.”

Pilot program kapsamında, kullanıcılar uygulamayı denemek için başvurabilir. Twitter, özelliğin başlangıçta yalnızca “küçük bir test grubu” için geçerli olacağını, ancak zamanla daha fazla başvuru ekleyeceğini belirtiyor. Onaylanmış Birdwatch katılımcıları daha sonra yanlış bilgi içeren tweetleri seçebilecek ve kendi notlarını ekleyebilecekler. Şimdilik, doğruluk kontrolleri özel bir Birdwatch sitesinde yayınlanacak, ancak nihai amaç “geniş ve çeşitli katılımcılardan fikir birliği olduğunda” en sonunda doğrudan tweet’lere entegre etmek.

Twitter yeni doğruluk kontrolü özelliği Birdwatch artık kullanımda

Proje, Twitter’ın en büyük doğruluk kontrol girişimlerinden birini işaret ediyor. Facebook’un aksine, Twitter’ın üçüncü taraf doğruluk denetleyicileriyle resmi ortaklıkları yok. Şirket bunun yerine tweetlere kaynak eklemek için kendi editör ekibine güveniyordu. Geçtiğimiz yıl boyunca şirket, COVID-19 ve başkanlık seçimi hakkında yanlış bilgiler içeren tweet’lere etiketler eklemeye başladı.

Birdwatch ile Twitter artık doğruluk kontrolleri için kendi çalışanlarına güvenmek zorunda kalmayacak. Kullanıcılar, viral yanlış bilgileri işaretleyebilir ve notlar ekleyebilir. Platform, diğer doğruluk kontrol siteleri gibi “doğru” veya “yanlış” derecelendirmeler atamadığını, bunun yerine “yararlı kaynak” sağladığını belirtiyor. Twitter, NBC News’e, Birdwatch kullanıcılarının kasıtlı manipülasyona karşı korunmak için birbirlerinin notlarını da derecelendirebileceğini söyledi.

Huawei akıllı telefon bölümünü satıyor mu?