Twitter uygulamasında Threads’in bağlantıları engelledi

Threads

Twitter, Meta’nın şu anda 100 milyon kullanıcıya ulaşan rakibinin yarattığı potansiyel tehditten endişe duyuyor.  Twitter’ın Threads.net’in web sitesine giden tüm bağlantılar engellendi.

Twitter’da threads.net olarak arama yaptığınızda bazı linklerin çalışmadığı şikayetleri gelmeye başlandı. Normalde Twitter,  belirtilen web sitelerin bağlantı içeren tüm tweetleri çekerdi. Artık bu durum değişecek gibi duruyor.

Twitter’daki birçok kullanıcı Twitter’ın yaptığı bu değişikliği fark ederek tepkilerini göstermişlerdi.  ve tweet atmışlardır.

Bu engellemenin ne zaman başladığı kimse bilmiyor. Fakat  Musk’ın Twitter’ının bir rakibin web sitesine giden bağlantıları ilk kez engellemesi olayı olmadığını söylemeliyiz.

Threads

Haber bülteni platformu Substack’in tartışma özelliği Substack Notes’u başlatmasından kısa bir süre sonra Twitter bu bağlantıları sansürlemeye başlamış ve gönderilerin yanıtlanmasını, beğenilmesini ya da retweet edilmesini imkansız hale getirmişti.

Görünen o ki mevcut Threads engelinde bu  kadar ileri gidilmemiş. Bazı kullanıcılarda sorun yok gibi duruyor. En azından şimdilik.

Threads

 

Husumet büyüyor

Musk ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg arasındaki husumet son günlerde artmış durumda. Musk bu ayın başlarında Zuckerberg’i “kafes dövüşüne” davet etmişti. Hafta sonu da isim takmaya başvurarak “Zuck bir geyiktir” şeklinde tweet attı. Hatta  kabaca “gerçek bir penis ölçme yarışması” teklif etti.

100 milyon kullancı

Threads, kullanıcı tabanını ve kullanıcıların sosyal bağlantılarını hızla ölçeklendirmek için Instagram’ın sosyal grafiğinden yararlanarak hızlı bir başlangıç yapmış olsa da, uygulamanın uzun vadeli geleceği belirsiz.

Ne de olsa yeni bir uygulamaya yönelik talep genellikle ilk deneme aşaması sona erdiğinde sönüp gidebilir. Bu durum, geçen yıl 2,5 milyon aylık kullanıcıyla zirveye ulaşan ancak bugün itibariyle 1,9 milyona düşen açık kaynaklı Twitter rakibi Mastodon da görülmüştü.

Threads

Yinede şunu belirtmekte fayda var. Musk, bir sosyal medya yöneticisinin yaptığı en garip hamlelerden birinde, üçüncü parti uygulamaların veri toplamak için kullandığı API’nin fiyatlarını dramatik bir şekilde yükselterek kendi yarattığı veri kazıma sorununa çözüm olarak okunabilir tweet sayısını sınırlamaya karar vermişti.

Zuckerberg, Twitter‘ın bu bocalamasından akıllıca yararlanarak Threads’i web sürümü tam olarak işlevsel olmadan ve takipçi akışı ve ActivityPub (Mastodon tarafından da kullanılan ağ protokolü) ile entegrasyon gibi yeni özellikleri kullanıma sunulmadan önce piyasaya sürdü.

Sonuç olarak Threads, ChatGPT’den daha hızlı büyüyerek sadece beş gün içinde 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Hatırlatmak isteriz.  ChatGPT’nin bu ölçeğe ulaşması iki ay sürdü.

Google, AI sohbet robotunu kullanıma sundu