Türkiye’nin yeni uydusu resmen devreye alındı: Türksat 5A kullanıma hazır

Türkiye'nin yeni uydusu

Türkiye’nin yeni uydusu Türksat 5A bundan kısa bir süre önce fırlatılmıştı. Şimdi ise tarihi bir olay yaşandı. Uydu ilk defa devreye alındı. Hadi gelin merak edilen tüm detaylara birlikte bakalım.

Türksat 5A Türkiye için oldukça önemli bir uydu. Bu uydunun fırlatılma aşaması sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Hemen ardından devreye alınması için gerekli çalışmalara başlandı. Türksat’ın Gölbaşı tesisinde yapılan bir açılış ile birlikte ilk kullanım gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da törene katıldı.

Ülkenin bu uydusu diğerlerine göre biraz daha önemli. Tek bir proje olmaması en kritik detaylar içerisinde yer alıyor. Yapılan açıklamalarda Türksat 5B ve 6A modellerinin de fırlatıma hazır hale geldiği söylendi. Eğer projeler başarılı olursa Türkiye’nin en gelişmiş uyduları uzaydaki konumunu alacak.

Türkiye’nin yeni uydusu birçok alanda kullanılacak

Bu uydularla ilgili genellikle yerli ve milli vurgusu çok fazla yapılıyor. Her ne kadar yerli kaynaklarla üretilse bile yine de yazılım ve bazı teknik donanımlar açısından başka ülkelerin de katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca Türkiye’nin kendi fırlatma rampası olmadığı için başka bir ülkede fırlatma işlemi yapıldı.

Türkiye'nin yeni uydusu

Türksat 5A, 5B ve 6A en önemli uydular içerisinde yer alıyor. Yerlilik oranı artırılan bu uydular birçok alanda kullanılacak. Öncelikle Türkiye’nin kendi GPS sistemi üzerinde çalışmalar yürütülüyor. Elbette bu diğer küresel GPS sistemleri ile uyumlu olacak. Bir diğer önemli kullanım alanı güvenlik ile ilgili olacak.

Elon Musk TURKSAT 5A uydusunu Ermenistan nedeniyle fırlatmayabilir

Yeni uyduların önümüzdeki yıl fırlatılacağı söyleniyor. Türkiye’nin bu konudaki hedefi kendi uydusunu üreten 10 ülkeden biri seviyesine ulaşmak. Gelişmeler geldikçe aktarmaya devam ediyoruz.