Darbeciler Turkcell ve Digiturk’e de Saldırmış

turkiye yi sarsan geceden fotograflar 4484 13

15 Temmuz gecesi yaşanan vahim olayda darbecilerin en önemli hedeflerinden biri de telekomünikasyon firmalarıydı. Halkın olaylardan haberdar olmasını engellemeye çalışan darbeciler ilk olarak TRT  sonrasında ise Turksat, Türk Telekom, CNN, Turkcell ve Digiturk’e saldırılar düzenleyerek binalarına girip iletişimi kesmeye çalıştılar.

Darbe haberinin duyulması ve halkın toplanması için en önemli araçlar kitle iletişim araçlarıydı. Özellikle de televizyon ve internet. Darbeciler bu kapsamda neredeyse tüm operatör ve servis sağlayıcıların binalarına girmeyi denedi hatta bazılarının yayınlarını kesti.

Devlet televizyonu olan TRT’nin ele geçirilmesi üzerine yetkililer darbecilerin ellerindeki bildiriyi okumasını engellemek için uydu üzerinden yayını kesmeyi denedi. Ancak başarılı olamadılar çünkü uydu yayınının kesileceği Türksat merkezi de basılmıştı. Türksat uydularının tümünün yönetim merkezlerinden olan ve TV’lerin sahip olduğu frekansların kontrol edileceği bu merkeze darbecilerin saldırması bir yandan büyük bir soruna yol açarken bir yandan da ucuz kurtulundu. Yetkililer ele geçirilen TRT’den bildiri okunmasını engelleyemezken darbercilerde tüm TV yayınlarını engellemeyi başaramadı.

Ancak darbecilerin iletişimi kesmek için tek hedefleri Türksat Kontrol Merkezi değildi. Darbeciler Türk Telekom’un 5’i aşkın yönetim binasına da saldırdı. Farklı illerdeki bu yönetim merkezlerinden en önemlisi ise Acıbadem’deki binaydı. Zira İstanbul Anadolu Yakası’ndaki önemli kontrol merkezlerinden olan o bina da 1 şehit verildi.

O saatlerde Turkcell’in Gölcük’teki veri merkezinde de hareketli saatler yaşandı. Turkcell’in en önemli kontrol merkezlerinden olan Gölcük Veri Merkezi, darbeci askerler tarafından basıldı ve çalışanlar rehin alındı. Net olmamakla birlikte bazı kaynaklar veri merkezinin tamamen kapandığını, bazıları ise kısa süreli olarak kısmen kapandığı aktarıyor. Hangisinin gerçek olduğuınu şu an için bilmek mümkün değil. Turkcell ise bu sırada yedekte bulunan tüm hatlarını ve sistemlerini devreye sokarak iletişimin hiç aksamamasını sağladı. Hatta gelen bilgilere göre Gölcük’teki merkez kurtarıldıktan sonra bile Turkcell’in yedek hatları devre dışı kalmamış tüm hatlar tam kapasite hizmet vermiş.

Digiturk ise yaklaşık 3 milyon aboneye hizmet veren yine önemli bir kuruluştu. Ve TV hizmeti sağlamasına rağmen en önemli özelliği Türksat uydularını kullanmaması. Eutelsat W3A uydusu üzerinden yayın yapan Digiturk, Türksat üzerindeki yayınlar devre dışı kalsa dahi yayınlarına devam edebilmekteydi. İşte bu sebeple darbeciler Digiturk’e de gitti. Digiturk’e giden ve çalışanları rehin alan darbeciler buradaki amaçlarına ulaştı ve yayınları kesti. Digiturk’ün Eutelsat W3A üzerinden yaptığı yayın gece 3 sularında kesildi. Digiturk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ilk olarak darbecilerin binalarına girmeryi çalıştığını söyledi. Firma yayınını ise ancak sonraki gün öğle saatlerinde tam anlamıyla düzene sokabildi.

Darbecilerin iletişimi kesmek için yaptıkları büyük çabalarda ülkemizdeki neredeyse tüm iletişim sağlayıcıları bulunuyordu ve sadece TRT ve Digiturk’teki amaçlarına ulaşabildiler. Türksat bombalanmasına, taranmasına ve şehit vermesine rağmen yayınları kesmedi.  Turkcell merkez kontrol binalarından birine girilmesine rağmen iletişimde hiçbir aksama yaratmadı. Türk Telekom ise farklı farklı binalarına girilmesine ve şehit vermesine rağmen direndi darbeye. Ve tüm bunların sonucunda başarılı bir iletişim gerçekleştirilebildi o karanlık gece de.

Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.