Türkiye’nin en değerli 100 markası sonuçları sürpriz oldu!

dünyanın en değerli markası

Sürpriz sonuçlar içeren Türkiye’nin en değerli 100 markası listesi açıklandı. Bu listede yer alan şirketlerin büyük bir bölümü, zaten beklenen sıralamada yer alıyordu. Ancak bazıları şaşırtıcı sonuçların ortaya çıkmasını sağladı.

Brand Finance 1996 yılında kuruldu ve sürekli olarak kuruluşlara önerilerde bulunan bir marka haline geldi. 2019 yılında 12. kez gerçekleştirilen Türkiye’nin en değerli 100 markası listesi, yine her zaman olduğu gibi Türk Hava Yolları’nın liderliğinde açıklandı. Zirveye oturan Türk Hava Yolları, beklenen sonuçlar arasındaydı.

Türkiye’nin en değerli 100 markası 19.8 milyar dolar değerinde

Apple gibi şirketlerin trilyon dolarlara ulaştığı günümüz dünyasında, Türkiye’nin bu en değerli markaları toplamda 19.8 milyar dolar değere sahip. Listenin ilk sırasında bulunan Türk Hava Yolları, 1 milyar 735 milyon dolarlık değerde.

En degerli markalar

Listenin 2. sırasında yer alan Ziraat Bankası ise 1 milyar 637 milyon dolar değeri ile önemli bir yer edinmeyi başardı. Ziraat Bankası bilindiği üzere ilk etapta memleket sandıkları olarak kurulmuştu. Ziraat Bankası’ndan hemen sonra 3. sırada yer alan Garanti Bankası ise, 1 milyar 344 milyon dolar değerinde.

Listenin en çok şaşırtan bölümü ise telekom şirketleri oldu. Örneğin Turkcell ve Türk Telekom, geçen yıl 2. ve 3. sırada yer alırken, bu yıl bankaların gerisine düştü. Bunda özellikle de mevcut yaşanan ekonomik durumun etkisi olduğu düşünülüyor. Bakalım ilerleyen dönemlerde en değerli şirketler listesi hangi yönde değişecek?

Mayıs’ta en çok hafif ticari araç satan markalar