Türkiye’de sıcaklık korkunç seviyelere ulaştı: İşte ürkütücü rakamlar

iklim değişikliği dünya nüfusunu

Herkesin ana gündem maddelerinden bir tanesi olması gereken Türkiye’de sıcaklık korkunç seviyelere doğru yol alıyor. Hadi gelin bunun nedenine ve diğer detaylara birlikte bakalım.

Türkiye’de sıcaklık ne yazık ki her geçen yıl daha fazla artış gösteriyor. Küresel ısınma ile birlikte dünyanın tamamında ısı yükselimi mevcut. Fakat Türkiye’de bu çok daha sert bir şekilde hissediliyor. Jeopolitik konumu nedeniyle ülkemiz buna son derece açık.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından paylaşılan bazı bilgilere göre yağışlarda yüzde 80 civarında bir azalma mevcut. Ayrıca Türkiye’deki 6 büyük noktada ekstrem sıcaklıklar ortaya çıktı. Bu bölgelerde hayat neredeyse durma noktasına geldi. Türkiye’nin sadece birkaç bölgesinde Şubat ayı normal sıcaklıkla geçti. Diğerlerinde ise rekor kırıldı.

Sıcaklıklar neredeyse 2 kat artış gösterdi

Avrupa ve ABD gibi ülkeler küresel ısınma ile mücadele için çok büyük çabalar harcıyor. 1981-2010 yılları ile 2021 verileri kıyaslandığında mevsim sıcaklıkları iki katına çıkan Türkiye’de ise bu alan boşlanıyor. Mevsim sıcaklıkları çok üst düzey noktalara ulaşınca haliyle peşinden bazı sorunlar meydana geliyor.

Türkiye'de sıcaklık

Problemlerden ilki su kaynaklarının azalması ile ilgili. Yağmur suları azalınca yeraltı ve göl suları da azalıyor. Ayrıca barajlarda doluluk oranı ciddi miktarda azalış gösteriyor. Yağışlar geldiğinde ise sadece sert bir sel meydana geliyor ve hemen ardından duruyor.

Samsung ve Mastercard parmak izli bir ödeme kartı üzerinde çalışıyor

Sulama kaynaklarının ve yeraltı sularının azalması ile birlikte tarım alanlarını kullanmak neredeyse imkansızlaşıyor. Kısacası havaların sıcaklık artışının iki kat seviyesine ulaşması her şeyi felç ediyor. Peki sizce Türkiye’de iklim değişikliğine karşı ne tür önlemler alınabilir? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.