Türkiye’de sansür var mı? RTÜK başkanı açıkladı!

Türkiye’de sansür var mı

Bazı yayın kuruluşlarına ve yapımlara RTÜK tarafından cezalar verilmesi ile birlikte Türkiye’de sansür var mı sorusu tekrar gündeme geldi. İşte konuyla alakalı merak edilen bütün detaylar.

Türkiye’de sansür var mı sorusu uzun bir süredir soruluyor. Özellikle de Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından çok fazla yasak getirilmesi sansür iddialarını güçlendirdi. Peki gerçekten de RTÜK, herhangi bir programı sansürleme yetkisine sahip mi?

RTÜK Başkanı tarafından yapılan açıklamada, “RTÜK maalesef sansür kuruluşu değil. Sansür getiremiyor. Sansür, siz de çok iyi bilirsiniz, Anayasamız tarafından yasaklanmış. Biz sansür kurumu da olmak istemeyiz işin açığı.” ifadelerine yer verildi. Ancak sonrasında söyledikleri daha da ilginç.

RTÜK Başkanı denetleme yaptıklarını kabul etti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında, kendilerini sansür yapabilen bir kurum olarak görmedikleri anlaşılıyor. Zaten böyle birşey talep etmediklerini de belirtiyor.

Türkiye’de sansür var mı
RTÜK Başkanı, konuşmasının devamında işleyişin nasıl gerçekleştiğini anlattı. Buna göre ilk başlarda ikili ilişkilerin devreye girdiğinden bahsedildi. RTÜK ilk başta film veya kanal ile görüşme yapıyor. Bu görüşmeler ikili bir şekilde gerçekleşiyor. Eğer karşı taraf aynı yayınları yapmaya devam ederse ceza kesiliyor.

RTÜK başkanı tarafından dile getirildiğine göre, kanallara veya yapımlara sansür uygulanmıyor. Bunu yerine onlara belirli miktarda cezai işlem yapılıyor. İşin aslına bakacak olursak bu da hemen hemen aynı anlama geliyor.

RTÜK için milli ve manevi değerler çok önemli. Bu değerlerle çeliştiği söylenen yapımlar sert bir şekilde uyarılıyor. Yani sansür uygulanmıyor. Kurumun açıklamaları harfi harfine bu şekilde. Peki sizce Türkiye sınırları içerisinde yayıncılık faaliyetlerine sansür uygulanıyor mu? Düşüncelerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.


Yorumlar kapatıldı.