Türkiye Meteor düşmesini konuşuyor

türkiye meteor

27 Mayıs akşamı Erzurum, Erzincan, Trabzon, Artvin semalarında görülen büyük parlama ve kaydedilen videolar, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Peki ne oldu? Topraklarımıza bir meteor mu düştü? Düşen göktaşı nerede? İşte merak edilen tüm sorular. 

27 Mayıs akşamı Twitter’da gündem olan meteor başlığı ile tüm Türkiye meteor düşmesini konuşmaya başladı.

Akşamın karanlığını aydınlatan büyük bir patlamayla kameralara yakalanan meteorun, Trabzon, Erzincan, Erzurum, Artvin illerinden rahatlıkla seçildiği de dikkat çekti. Bu bölgelerden AFAD, UMKE ve Jandarma ekiplerine de çok sayıda ihbar yapıldı. Ancak bu kurumlardan henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

Türkiye Meteor haberleriyle güne uyandı

Gürcistan’a doğru uçtuğu ve havada patladığı tespit edilen göktaşının boyutu veya etkileri hakkında da henüz bir tespit yapılamadı. Atmosferde patlayan göktaşının hiçbir yerleşim bölgesine hasar vermediği, patlamadan sonra kalabilecek küçük parçaların da denizin üzerine düşmüş olabileceği değerlendiriliyor.

Bilim insanları Ağustos ayı ile beraber dünyada meteor gözlemlerinin sıklaşacağını, gezegenin meteor yağmurlarına maruz kalacağını hatırlatıyorlar.

MSÜ sınavı ne zaman yapılacak? İşte sınav yeri ve zamanı

Küçük göktaşları atmosfere girdiğinde sürtüne nedeniyle büyük bir alev topu yaratabiliyorlar. Parçalanana kadar yüksek ısıda yanan göktaşlarının çoğu yeryüzüne ulaşamadan eriyor ve buharlaşıyor.

2013’te Rusya’da gündüz saatlerinde atmosfere giren irice bir meteorun gökyüzünde patlamasıyla beraber yayılan şok dalgaları bölgedeki yerleşim birimlerinde evlerin camlarının kırılmasına neden olmuştu. Bu olaya dair kaydedilen görüntüleri aşağıda izleyebilirsiniz:

Dün gece Türkiye’ye düşen meteor’a şahit olduysanız veya arkadaşlarınızdan olayın detaylarını duyduysanız, haberimizin altında yorum olarak bizimle paylaşmanızı rica ederiz.