Türkiye Apple ürünlerine boykot uygulayacak!

apple türkiye

#İŞBİRLİĞİ

ABD’nin Türk Lirası üzerine olan baskısı, hükümetin radikal kararlar almasına neden oldu. ABD’den gelen elektronik ürünlere boykot söz konusu. ABD menşeili üreticilerin başında da Apple geliyor.

Son iki haftadır Türkiye ile ABD arasında ekonomik bazlı bir gerilim söz konusu. Trump hükümetinin rahip Brunson’u istemesi sonucu patlak veren kriz, Türkiye’nin dik ve kararlı duruşu sayesinde milli bir mücadeleye dönüşmüştü.

ABD’nin ekonomik yaptırımları sonucunda TL, dolar karşısında değer kaybetmiş ve Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen bazı ürünlerin gümrük vergisi iki katına çıkarılmıştı.

Tüm bu yaptırımlara karşı Türkiye de boş durmadı. Sürecin en başından beri dik ve kararlı bir duruş sergileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan geri adım atmadı.

ABD’nin Türkiye’den giden mallara ek gümrük vergisi getirmesi sonucu harekete geçen hükümet, bugün ABD kökenli elektronik ürünlerini boykot etme kararı aldı.

Konu hakkında kısa bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız” dedi. Görünen o ki bu boykot çağrısı en çok da Apple‘ı etkileyecek.

apple boykot

Apple boykotun merkezinde

Peki ülkemizde ABD merkezli hangi elektronik ürünleri yer alıyor. Aslına bakılırsa ülkemizde faaliyet gösteren pek çok irili ufaklı ABD merkezli şirket mevcut. Satın aldığınız bir ürünün arkasında “Made in China” ifadesi yer alıyor olsa da bu ürün ABD merkezli bir şirket tarafından üretiliyor olabilir.

Bu duruma en bariz örnek ise Apple ürünleri. Bugün satın aldığınız bir iPhone’un arkasında da “Made in China” yazabilir. Fakat Apple’ın Çin’de üretim yapıyor olması, bu şirketin ABD merkezli olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Türkiye, Apple için ciddi anlamda önemli bir pazar. ABD’li teknoloji şirketi ülkemizde pek çok ürün satıyor. Bu ürünlerin başında da bilindiği üzere iPhone geliyor.

apple

Apple hayranlığını bir kenara bırakmak lazım

Öncelikli olarak şunu kavramamız gerekiyor. İçerisinde bulunduğumuz hal, milli beraberlik ve dayanışmanın gerekli olduğu bir durum. Dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın boykot kararını tüm millet olarak uygulamamız gerekiyor.

Sonuç olarak Apple var olduğu sektörlerdeki tek isim değil. Akıllı telefon sektöründe yalnızca iPhone bulunmuyor. Ya da tablet sektöründe sadece iPad yok. Bunlara yüzlerce alternatif türetmek mümkün.

Üstelik Apple marka ürünlerin piyasadaki diğer rakiplerine kıyasla çok daha pahalı olduğu gerçeğini de reddedemeyiz. Bugün Türkiye’de satılan en pahalı telefonun iPhone X olduğu gün gibi gerçek.

Açık konuşmak gerekirse, iPhone X’e vereceğiniz parayla aynı kalibrede Android tabanlı iki adet telefonu rahatlıkla satın alabilirsiniz. En azından şu günlerde Apple hayranlığını bir kenara bırakıp, Cumhurbaşkanımızın boykot çağrısına kulak vermemiz gerekiyor.

apple

Reste karşı rest

Bilindiği üzere Trump son olarak F-35 savaş uçaklarının teslimatını askıya alan kararı da onayladı. Genel olarak bakıldığında ABD tarafından Türkiye üzerine dört bir koldan bariz bir baskının söz konusu olduğu gün gibi ortada.

Hal böyleyken bizler neden ABD kökenli şirketleri zengin etmeye devam edelim? Belki Apple’ın Türkiye pazarında kan kaybetmesi 1 milyar dolar değere sahip bir şirket için çok önemli olmayabilir. Fakat bu durum Türk milletinin kararlı duruşunu ortaya koyar.

Eğer Apple ürünleri ve diğer ABD ürünlerine karşı kararlı bir boykot süreci yürütülürse, bu durum ilerleyen dönemlerde ülkemiz üzerine komplo teorileri kuran diğer ülkelere de göz dağı verebilir.

Galaxy Note 9 vs Galaxy Note 8 karşılaştırması

apple türkiye 1