Trump’ın “Covid’e Mucizevi Tedavi” ilacı 17.000 Ölümle Bağlantılı Bulundu

Trump'ın "Covid'e Mucizevi Tedavi" ilacı 17.000 Ölümle Bağlantılı Bulundu

Donald Trump’ın Covid’e mucize tedavi olarak sunduğu ilacın yeni bir çalışmada farklı bir yüzü ortaya çıktı. İşte tüm detaylar.

Donald Trump’ın meşhur bir şekilde lanse ettiği bir ilaç, yeni bir bilimsel çalışmada yaklaşık 17.000 Kovid ölümüyle ilişkilendirildi. Araştırmacılar, sıtma ilacı hidroksiklorokin’in “klinik faydalarını belgeleyen kanıt olmamasına rağmen” Kovid-19’un ilk dalgası sırasında hastalara reçete edildiğini söylüyor. Fransa’da yapılan araştırmada ABD, Fransa, Belçika, İtalya, İspanya ve Türkiye’de 16.990 hastanın ilaç nedeniyle ölmüş olabileceği tahmin ediliyor. Araştırma, Biyotıp ve Farmakoterapi dergisinin Şubat sayısında yayınlandı.

Donald Trump, YouTube platformuna geri döndü

Araştırmacılar, kullanılan verilerin Nature bilimsel dergisinde yayınlanan ve ilacın reçetesine bağlı ölüm oranında yüzde 11’lik bir artış olduğunu bildiren bir çalışmadan geldiğini söylüyor. Çalışma, bu artışın kalp ritmi bozuklukları ve diğer etkili tedavilerin yerine kullanılması gibi etkilerden kaynaklandığı sonucuna vardı. Fransa ve Kanada’daki bilim insanları, bu rakamı altı ülkedeki hastaneye kaldırılma verilerini, ilacın kullanımını ve ilaca bağlı göreceli ölüm riskindeki artışı analiz etmek için kullandıklarını söylüyor. Araştırmacılar, çalışmalarının Mart ve Temmuz 2020 arasında yalnızca altı ülkeyi incelediği göz önüne alındığında, ölüm sayısının aslında önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini söylüyor.

The New York Times’ın haberine göre, Bay Trump bir zamanlar ilacı “mucize bir tedavi” olarak nitelendirdi ve Mayıs 2020’de bunu önleyici tedbir olarak aldığını itiraf etti.

Apple Fitness+, Super Bowl İle Ortaklığını Duyurdu