Trump Huawei yasağını uzattı

trump huawei

ABD’nin Çin’li elektronik devi Huawei’yi casusluk faaliyetleriyle suçlamasının ardından gelen ticaret yasağında yeni gelişmeler var. 

ABD Başkanı Trump Huawei ürünleri için getirdiği kullanım yasağını ve şirkete uyguladıkları ambargoyu 2021 Mayıs ayına kadar uzattılar.

Trump Huawei için tabut mu hazırlıyor?

Trump’ın Çin’e açtığı ticaret savaşının bir parçası olarak görülen yasak nedeniyle ABD’li kamu kuruluşları ve çalışanları Huawei ürünleri kullanamıyor. Huawei ile hiçbir iş yapamıyorlar.

Bu nedenle Google da kendi geliştirdiği Android uygulamalarını Huawei’nin kullanmasını yasakladı. Buna Android Play Store da dahil olduğu için Huawei telefonların Android uygulama pazarına erişimi de kesildi.

Huawei, Google’ın devreden çıkmasıyla kendi uygulamalarını ve servislerini geliştirerek telefonlarını hala kullanılabilir olmasını mümkün kılmaya çalışıyor. Ancak Google Play desteği olmadan, geniş Android uygulama desteğinden yoksun kalacak kullanıcıların Huawei cihazlarından uzak durması kaçınılmaz duruyor.

Telegram kripto paradan vazgeçti

Üstelik sadeec Google değil, diğer ABD şirketleri, Facebook, Twitter, Microsoft ve benzerleri de mobil uygulamalarının Huawei telefonlarında çalışmalarını engelliyor. Diğer bir deyişle, Huawei cihazlardan Instagram’a bağlanmak pek kolay bir iş değil.

trump huawei

Bir diğer Çinli şirket olan ZTE de aynı yasaklara konu olduğu için çok zor günler geçiriyor. ABD pazarını tamamen kaybeden ZTE de 2018 yılında iflas edeceğini açıklamıştı ve şu anda Çin’de iflas süreci yürütüyor.

Trump Çin’le ticaret savaşı ilan ettikten sonra, Huawei’nin üst düzey bir yöneticisini, Kanada’da bir iş toplantısı yaptığı sırada tutuklatmıştı. Bu olay, Çin’le Amerika’nın arasının gerilmesine yol açmış, dünya piyasalarında önemli dalgalanmalar yaşanmıştı.

Eğer, Huawei için uygulanan ambargo sona ererse, bu Çin’in kapalı kapılar ardında ABD’ye boyun eğip yenilgiyi kabul ettiği anlamına gelecek. Dünyanın gözü bu nedenle Huawei ambargosunda.