ABD Huawei ile tedarikçilerin bağını kesecek

ABD Huawei 2

ABD ile Huawei arasındaki savaşta yeni bir döneme giriyoruz. Huawei’nin Amerika şirketleri ile bağını koparan Trump yönetimi şimdi de şirketin üretim yapmasını engelleyecek.

ABD Huawei ile tedarikçilerinin bağını koparmak için çok ciddi bir hamle yapıyor. Buna göre, Ticaret Bakanlığı Huawei’nin üretim yapması için gerekli olan mikro işlemcileri üretecek şirketleri sıkıştırmaya hazırlanıyor.

ABD Çinli şirketi bitirene kadar uğraşacak mı?

Buna göre, Amerikan yazılımlarını ve servislerini kullanarak üretim yapan mikro işlemci üreticileri, Huawei’ye ürün tedarik edemeyecek. Bu da Huawei’nin üretim kapasitesini son derece düşürecek.

Huawei’ye mikro işlemci ve yarı iletken ürünleri tedarik eden aiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) şirketi de bu karardan doğrudan etkileniyor. Tamamen Amerikan yazılımları ile çalışan ve üstelik Apple’ın işlemcilerini de üreten TSMC, artık Amerikanın izin verdiği kadar ürünü Huawei’ye satabilecek.

ABD Huawei 2

Eğer Amerikan hükumetinden lisans almadan Huawei ile iş yapmaya devam ederse ABD Ticaret Bakanlığı’nın ambargoları ile yüzleşmek zorunda kalacak. Bir diğer deyişle, dünya çapında bir mafya örgütüne dönüşen ABD, artık kimin kime ne satıp satamayacağını açık açık dikte etmeye başlamış bulunuyor.

Trump daha önce ABD şirketlerinin Huawei ile çalışmasını yasakladığı için Huawei telefonlarında Google, Facebook, Microsoft gibi ABD şirketlerinin Android uygulamalarını çalıştırmak imkansız hale gelmişti.

Epic ve Steam arasında komisyon savaşları mı başlıyor?

Çinli Huawei, son yıllarda çok artan ürün kalitesi ile Apple’ın ürünlerindeki düşen satışların baş sorumlusu olarak gösteriliyordu. Ayrıca teknoloji alt yapısında kullanılan kritik ürünleriyle de pek çok ülkenin ve şirketin alt yapısında ağır rol üstleniyordu.

ABD Başkanı Trump, Çine açtığı ticaret savaşında, Çin’in en güçlü teknoloji şirketlerinden Huawei’yi de hedefe koymuş ve şirketin üst düzey yöneticilerini da tutuklatarak dünya çapında tepki toplamıştı.