Toshiba personel çıkarımlarına başladı

toshiba 1

1939 yılında kurulan Toshiba, günümüze kadar gücünü koruyarak gelirken, teknoloji firması denilince akla gelen ilk firmalardan biridir. Şirket şimdilerde ise yeni yapılandırmaya gitmeye karar verdi.

Kyodo Ajansı’nın bildirdiğine göre, Toshiba, yeniden yapılanmaya yönelerek personel sayısını azaltma niyetinde. Firma kaynaklarına dayanarak yapılan habere göre, şirket öz kaynaklarını altyapı, enerji ve dijitalleşme gibi büyüme alanlarına odaklamayı hedefliyor. Bu kapsamda, ülke genelinde 5 bin çalışanını işten çıkarma kararı almış durumda. Bu müzakerelerden kuşkusuz birçok çalışan mutsuz bir şekilde yıllardır çalıştığı işinden olacak.

Japon şirketi, işten çıkarmaların hangi iş birimlerinde ve kaç pozisyonda gerçekleşeceğini belirlemek için mayıs ayının başında işçi sendikasıyla müzakerelere başlayacak.

Toshiba

Mart 2023 itibarıyla, firmanın ülke içinde yaklaşık 67 bin çalışanı bulunmakta. Şirketin işten çıkarılacak personelin çoğunu, idare ve arka ofis çalışanları oluşturacak ve “gönüllü emeklilik” tekliflerine öncelik verilecek.

Toshiba, Aralık 2023’te sona eren 9 aylık dönemde, bünyesindeki firmaların zayıf performansı nedeniyle 107 milyar yen net zarar (691 milyon dolar) açıklamıştı. Bu zarar, şirketin yeniden yapılanma çabalarını hızlandırmasına yol açmış gibi görünüyor. İşten çıkarılacak personel, toplam çalışan sayısının yüzde 7’sine denk geliyor. Bakalım bu küçülme sadece Japon teknoloji devi ile mi sınırlı kalacak yoksa diğer büyük firmalar da bu politikaya benzer bir yol mu izleyecek?

Geleceğin meslekleri hangileri olacak?