Yeni fabrikaları Tesla’ya milyarlarca dolar kaybettiriyor

Tesla fabrikaları, COVID yüzünden bir süre daha kapalı kalacak

Elon Musk, batarya tedarik etmekte zorlandıkları için üretim yapamayan yeni fabrikalarının Tesla’ya milyarlarca dolar kaybettirdiğini söyledi.

Şu sıralar teknoloji dünyasının başını ağrıtan en büyük sorunlardan biri, bir türlü çözülemeyen tedarik sorunu. Pandemi sebebiyle ortaya çıkan, Ukrayna-Rusya savaşı gibi jeopolitik sorunlarla daha da derinleşen stok sorunları, pek çok teknoloji şirketinin üretim faaliyetlerini sekteye uğratmış durumda. Bu stok sıkıntısı yüzünden zarar gören şirketlerden biri de Tesla oldu.

Elon Musk, verdiği yeni bir röportajda, bu tedarik sıkıntılarının Tesla’ya milyarlarca dolara mal olduğunu söyledi.

Elon Musk Tesla işgücünü yüzde 10 azaltmayı hedefliyor

Bildiğiniz gibi Amerikalı otomobil üreticisi, Gigafactory olarak adlandırdığı devasa fabrikalarına kısa süre önce yenilerini de ekledi. Şirket bu yeni Gigafactoryler sayesinde artan talebi kolaylıkla karşılamayı umuyordu. Ancak yaşanan tedarik sıkıntısı sebebiyle şirket elektrikli otomobillerinde kullanacağı bataryaları bulmakta sıkıntı yaşayınca, bu fabrikalarda üretim durma noktasına geldi. Tedarik sıkıntıları yüzünden boşta duran ya da tam kapasitesinin altında çalışan bu dev fabrikalar, Tesla’ya milyarlarca dolar kaybettiriyor.

Bu fabrikaları para yakan fırınlara benzeten Elon Musk, “Gerçekten gürleyen bir ses gibiler ve bu ses yanan paraların sesi.” dedi. Teksas’ta yeni açtıkları Gigafactory’nin çok az sayıda otomobil üretebildiğini söyleyen Musk, stok sorunlarının yanı sıra Çin’de yaşadıkları gümrük sorununun da yeterli batarya almalarına engel olduğunu açıkladı.

Hatırlayacağınız gibi nisan ayında Rivian CEO’su RJ Scaringe de benzer bir konudan şikayet etmiş ve elektrikli otomobilleri için batarya temin etmekte zorlandıklarını söylemişti. Görünen o ki bu sadece Tesla’yı değil tüm elektrikli otomobil sektörünü etkileyen bir sorun.

Uzay yarışına Güney Kore de katıldı