Kendi imkanlarıyla geliştirdiği Nuri roketiyle ilk uydusunu yörüngeye fırlatan Güney Kore, böylece uzay yarışına katılmak için ilk adımı attı.
Uzun yıllar ABD ile Rusya arasında geçen uzay yarışına son yıllarda farklı ülkeler de dahil oldu. Özellikle Çin son yıllarda yaptığı atılımla uzay yarışında ABD ve Rusya’ya ciddi bir rakip haline geldi. Ancak bu alanda atılım yapan tek ülke Çin değil. Güney Kore de uzay yarışına dahil olmak için önemli adımlar atıyor.
Kendi roketini geliştirmeyi başaran Güney Kore, bu roketi kullanarak ilk uydusunu yörüngeye fırlattı. Güney Kore tarihinde ilk kez bir uydu, ülkenin kendi imkanlarıyla yörüngeye fırlatılmış oldu. Böylece Güney Kore tarihte bunu başaran 10. ülke haline geldi.
Şimdilik Güney Kore’nin bu alandaki faaliyetleri iletişim uydusu fırlatmaktan ibaret olsa da, ülkede geliştirilen Nuri adlı roketin ilk fırlatmasını başarılı bir şekilde geçirmesi bundan sonra uzay yarışında da etkili olmak için gerekli imkanlara sahip olduğunu gösteriyor.
Güney Kore’nin bir sonraki hamlesinin, iletişim uydusunun yanı sıra bir de istihbarat için kullanacağı bir gözetleme uydusu fırlatmak olacağı tahmin ediliyor. Ancak bunlar sadece ilk adımlar olacak. Nuri Güney Kore’nin çok daha kayda değer hamleler yapmasına olanak sağlayacaktır.
Nuri ile yörüngeye fırlatılan uydu, dört ufak araştırma uydusu da taşıyor. CubeSat adını taşıyan bu mini uyduların yakında büyük uydudan ayrılarak kendi yörüngelerine oturması planlanıyor. İlk CubeSat, 29 Haziran’da ana uydudan ayrılacak.